Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Klartecken för ABB Industrigymnasium att starta Sverigeunik spetsutbildning i teknik

Skolverket har godkänt ABB Industrigymnasiums ansökan att starta en spetsutbildning i teknik: Teknikspets mot smarta system och produkter. Den Sverigeunika utbildningen startar redan i höst i Västerås och skolan utökas därmed med en klass. Utbildningen är framtagen i nära samarbete mellan ABB Industrigymnasium och Mälardalens högskola.

Självkörande bilar, analyserande kläder, självsorterande soptunnor, fjärrstyrda dammsugare, självhandlande kylskåp, kloka tandborstar, självlåsande cyklar och smarta dörrlås. Varje dag ansluts över fem miljoner nya saker till internet och det verkar inte finnas någon begränsning på idérikedom eller behov av smarta och uppkopplade produkter. Det är inom det här teknikområdet som den snabbaste utvecklingen sker just nu.

- Det är väldigt roligt att vi redan i höst kan erbjuda elever utmaningar inom det teknikområde där vi ser den snabbaste utvecklingen, såväl inom forskning som inom samtliga samhällssektorer som Industri, Service, Bostäder och Hälso/sjukvård. Det handlar om smarta system, dvs inbyggda system uppkopplade till artificiell intelligens i molnet. Utbildningen kommer bl a att innehålla teknisk specialisering inom smarta produkter, programmering, robotteknik och mikrodatorteknik, säger Hans Jakobsson, rektor för ABB Industrigymnasium i Västerås.

Efterfrågan på nyfikna, innovativa och tekniskt kunniga medarbetare är stor både inom stora industrier och små företag. Utbildningens kursplan innehåller de allmänna kurserna inom Teknikprogrammet samt de kurser som hör till spetsutbildningen. Utbildningen ger även möjlighet till 30 högskolepoäng samt förbereder särskilt för universitetsstudier inom teknik och naturvetenskap.

-  Spetsutbildningen är en utveckling av ABB Industrigymnasium och vårt goda samarbete med Mälardalens högskola och teknikföretag och dess organisationer i näringslivet. Samarbetet med Mälardalens högskola som är ledande i Sverige på inbyggda system är naturligtvis mycket värdefullt för oss. Och vi ser utbildningen som en viktig del i kompetensförsörjningen för företagen i regionen, Sverige och världen, säger Agneta Berliner, VD på ABB Industrigymnasium.

Utbildningen ger även behörighet för vidare studier inom andra utbildningsområden. Ytterligare information finns på ABB Industrigymnasiums hemsida.

Paula Byström

  • Projektledare
  • Affärsnätverk, hållbarhet, kommunikation och medlemskap

Faktaruta

ABB Industrigymnasium startade 1994 och är en av Sveriges första friskolor. Utbildningen förenar tekniskt kunnande, globalt tänkande och entreprenörskap. Undervisningen fokuserar på samarbete, delaktighet och integrering mellan ämnen. Arbetet sker ofta i projektform.

Skolan har ett nära samarbete med näringslivet. ABB Industrigymnasium har tilldelats utmärkelserna ”Sveriges Bästa UF-skola” och ”Årets UF-skola i Västmanland”.  ABB Industrigymnasium har sedan starten arbetat målmedvetet med att stimulera elevernas entreprenöriella förmågor.

Att kombinera teknik med innovation, produktutveckling och entreprenörskap är ett att skolans signum och många av skolans tidigare elever är idag framstående entreprenörer – vare sig det är i egenskap av egna företagare eller som anställda.