Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik januari

Omvärldsspaningen för januari månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bl.a. succé för flygets och bilens säkerhet, ledare i Dagens Industri om tågbanan mellan Sthlm - Oslo, infrastrukturminister Eneroth vill stärka sjöfarten samt Volvo lanserar ellastbil.

Flyg - PM Nilsson: Flygets och bilens säkerhet är en succé

2017 var ett historiskt år för flygbranschen. Trots rekordmånga flighter, 38 miljoner, och lika rekordmånga passagerare, drygt 4 miljarder, hände inte en enda olycka. Under året dog folk i flygkrascher med mindre flygplan men inte ett enda jetplan i reguljärt trafikflyg kraschade. / PM Nilsson, ledarskribent i Dagens Industri.
Läs mer i Dagens Industri.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Frida Wallnor: Bygg sidenväg mellan Oslo och Stockholm

LEDARE. Att åka snabbtåg mellan Stockholm och Oslo tar i dag 5 timmar och 20 minuter. Så vidare snabbt är det alltså inte, speciellt inte om man jämför med att flyga. Det är därför inte konstigt att så många valde just flyget (1,4 miljoner) snarare än tåget för att ta sig mellan städerna förra året. /Frida Wallnor, Ledarskribent på Dagens Industri.
Läs mer i Dagens Industri.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Så ska sjöfarten stärkas

Infrastrukturminister Eneroth bjöd nyligen in till historiskt möte på Näringsdepartementet för att diskutera hamnarnas roll i framtidens godstransportsystem. Detta var första gången i modern tid som representanter från samtliga Sveriges allmänna hamnar samlades för att diskutera hur sjöfartens transportkapacitet kan utnyttjas smartare.
Läs mer i Infrastruktur Nyheter.

Mer om sjöfart:
  • Största tappet någonsin i Göteborgs hamn. Transportnet
  • Protest mot kinesisk hamn i Lysekil. Dagens Näringsliv
  • DEBATT: "Hamnkonflikten måste stoppas omgående": Ann-Sofie Hermansson, ordf. (S), Ulrica Messing, ordf. Göteborgs Hamn AB. Dagens Industri
  • Rekordsiffror för Stockholms Hamnar. Infrastruktur Nyheter
  • ”Kanalernas Tesla” ska ersätta 23 000 lastbilar. Ny Teknik

 

Väg - Volvos ellastbil – så lång räckvidd får den

Volvo har aviserat en helt eldriven lastbil som ska finnas på marknaden 2019. Omkring 20 mils räckvidd och laddteknik lånad från elbussarna tycks vara att vänta. Behovet som Volvo identifierat handlar om trafik i urban miljö där exempelvis buller- och utsläppskrav kan sätta stopp för större distributionslastbilar, inte minst nattetid. En trend har blivit att lätta lastbilar används för den typen av transporter i stället.

Lastbilstillverkaren Volvo har hittills bara ett helt eldrivet fordon i sin produktportfölj. Den tolv meter långa batteribussen 7900 Electric rullar sedan i somras i reguljärtrafik. Den har omkring 20 mils räckvidd och batterier på 150, 200 och 250 kWh. Laddning sker med en strömavtagare ovanpå lastbilen.

Tanken med en elektrifierad medeltung distributionslastbil är att den ska kunna köra där tyngre diesellastbilar är utestängda samtidigt som transportekonomin höjs.

- Inköpspriset för en ellastbil blir högre än för en diesel eftersom vi befinner oss relativt tidigt i utvecklingen. Men med det sagt tror vi att merkostnaden ska betala sig eftersom el är billigare än diesel. Dessutom finns andra fördelar, som att man får kontrakt med kunder man annars inte fått och att man även kan köra på natten. Det är viktigt att se till hela bilden, säger Lars Mårtensson, miljö- och innovationschef på Volvo

– Elektromobilitet är helt i linje med Volvo Lastvagnars långsiktiga arbete för hållbara stadsmiljöer och nollutsläpp, säger Volvo Lastvagnars vd, Claes Nilsson, i pressmeddelandet.

Läs mer i Ny TeknikTransportnet & Volvo pressrelease.

Mer om väg:

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller bland annat ett urval från Trafikverkets omvärldsspaning.