Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Årets matentreprenör är en planetskötare

Planetskötaren Adam Arnesson på Jannelunds gård är årets matentreprenör i Örebro län. Priset delades ut av landshövding Maria Larsson och Ernst Kirschsteiger i samband med Handelskammarens Promotionmorgon sista veckan i januari.

Adam Arnesson, har tillsammans med sin familj drivit Jannelunds gård ekologiskt i 20 år. Adam är uppvuxen på gården och har hjälpt till i arbetet till och från under hela sitt liv. De senaste tre åren har han arbetat heltid och samtidigt har de börjat ställa om produktionen från får, kor och grisar som var dominerande tidigare till kulturspannmål.- Nu odlar vi gråärtor och olika bönor, gamla sorter spannmål som vi levererar till bageriet Lokal i Kumla, havret blir havredryck hos Oatly. Vi samarbetar också med olika restauranger, bland annat Katrinelund, Fotografiska och Boo Natur i Hjortkvarn, berättar Adam.

Adam kallar sig planetskötare för att han tänker att den viktigaste uppgiften man har som bonde är att ta hand om jorden som man ansvarar för.

- Jag lyssnade på Johan Rockstöms sommarprat och han pratade om att det är viktigt att vara en planetskötare. Jag inspirerades av det, allt jag gör på min mark påverkar all jord runtomkring och i förlängningen hela planeten, säger Adam.

På Jannelund finns det en gårdsbutik som är öppen på fredagar och lördagar och lite mer på sommaren. Där kan man köpa både kött och mycket säsongsgrönsaker. Adam marknadsför gården via sociala medier.

- Många kunder följer mig i sociala medier. Det är ett sätt för mig att hålla kontakten och det blir lätt för kunderna att följa det som händer här på gården, avslutar Adam.

Om priset Årets matentreprenör Örebro län 2017

Priset tilldelas en entreprenör som på ett framgångsrikt, sunt och ekonomiskt hållbart sätt producerat, tillverkat eller marknadsfört den lokala maten i Örebro län. Vinnaren får förutom 20.000 kronor ta emot ett pris designat av Ernst
Kirschsteiger.

Det är Länsförsäkringar Bergslagen och LRF Konsult som tillsammans med, Handelskammaren Mälardalen och Örebro universitet för tredje gången delar ut priset.

I juryn ingår Ernst Kirschsteiger och landshövding Maria Larsson, Mia Järliden, Handelskammaren Mälardalen, Ulf Hanell, Örebro universitet, Louise Furåker, LRF Konsult, Per Anderz Eldenfalk, Länsförsäkringar Bergslagen samt Roger Hjälm, Katrinelunds Sjökrog och Gästgiveri (vinnare 2015) och Emanuel Eskilsson, Bageriet LOKAL EKO Kumla vinnare 2016).