Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Rex-nr krav vid varuexport inom Ceta

Exporterar ditt företag ursprungsvaror från EU till Kanada? Från och med 1 januari 2018 krävs ett Rex-nummer för att kunna dra nytta av tullsatserna under CETA. Andra ursprungsintyg, såsom EUR.1-certifikatet, kommer inte att kunna användas.

Sedan den 21 september kan företag använda sig av CETA, frihandelsavtalet mellan EU och Kanada. En registrerad exportör får ett Rex-nummer som sedan anges vid upprättandet av ursprungsdeklarationer i CETA. Till och med sista december kan företag använda sitt nuvarande tillstånd som godkänd exportör även om de ännu inte har blivit registrerad som Rex, men från och med årsskiftet är det alltså enbart Rex-numret som kan användas. Det kommer fortfarande vara möjligt att ansöka om att bli Rex efter sista december.

Anneke Olsson

  • Exportadministratör
  • Handelsdokument och exportfrågor