Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Regionens medicinteknikföretag bäddar för export

Under vecka 46 åker en delegation om 27 personer från Örebro och Västmanland till världens största medicinteknikmässa, Medica i Düsseldorf. Syftet är klart – världsunika innovationer från regionen ska nu lanseras i hela världen.

Medicinteknikföretagen blir allt fler och allt större i Västmanland och Örebro. Nu står flera av företagen i startgroparna för att börja exportera och utöka sina verksamheter utanför landets gränser. Förhoppningen är att deltagandet i Medica, där 5 000 medicinteknikföretag från hela världen finns representerade, ska leda fram till internationella affärer. För att deltagarna ska få maximalt ut av sin resa har en minutiös plan lagts för samtliga deltagare. Bland annat arrangerar  Enterprise Europe Network ett match-making event under mässan där de deltagande företagen kan boka möten med både utställare och besökare.

- Ett 60-tal möten är redan förbokade för de medföljande företagen. Annars kan det vara svårt att hitta rätt personer på plats. De förbokade mötena ger ytterligare en möjlighet med att delta på denna gigantiska mässa. Det kommer att hända mycket på plats, det är säkert, säger Carina Lahall, rådgivare på Almi Mälardalen/Enterprise Europe Network.

Totalt följer 27 personer från Västmanland och Örebro med på resan. Flera väljer att ställa ut i Business Swedens monter, medan andra fokuserar på att besöka potentiella leverantörer eller affärspartners under de fyra dagar som mässan pågår.

- Det här är det bästa som regionen gjort för medicinteknikföretag någonsin, säger Azad Najar, grundare och ägare till Laprotech, som bland annat valts till Årets Innovatör och Årets Pionjär.

Bakom storsatsningen på medicinteknikföretagen står bland andra Almi Mälardalen genom Internationaliseringsrådet Västmanland och Regionalt exportcenter i Örebro län, regionerna i Västmanland och Örebro, samt klustret Välfärd och Hälsa.
På kort tid har Västmanland etablerat sig som en region med fokus på medicinteknik. En av anledningarna är satsningen på ett kluster inom Välfärd och Hälsa, som på bara två år fått över 50 medlemmar.

- Vår region förknippas med robotik, automation och teknik. Det är också kärnan i medicinteknik, därför är utvecklingen av ett kluster inom Välfärd och hälsa naturlig för att inte säga livsviktig, säger Pär Börell, verksamhetsledare för Välfärd och Hälsa. Under Medica kommer Välfärd och hälsa aktivt söka kontakter med utländska medicinteknikluster och bilda partnerskap för att underlätta för medlemsföretagen att göra affärer utomlands.

För mer information, bildmaterial och filmsnuttar, kontakta:

Carina Lahall, 076-1474890
Per Börell, 070-715 99 94
Thor-Björn Käck,  076 677 68 82

Stor del av satsningen på Medica mässan finansieras av Region Västmanland (projekt Världens marknader), Region Örebro län / Regionalt exportcenter samt Välfärd och Hälsa. Handelskammaren Mälardalen har arbetat med koordinering och planering samt deltagande på plats.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel