Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik oktober

Omvärldsspaningen för oktober månad innehåller bland annat, IATA: fördubbling av flygresorna inom 20 år, ”Den politiska låsningen om höghastighetsbanan måste lösas upp!”, DEBATT: En ny sjöfartspolitik av Svante Axelsson - Regeringens samordnare för ett fossilfritt Sverige samt NyTekniks kartläggning: Den stora elbilskampen har börjat.

Flyg - IATA: fördubbling av flygresorna inom 20 år

Åtta miljarder flygpassagerare, det dubbla mot dagens 4 miljarder. Det spår International Air Transport Association (IATA) att världens flygbolag ska transportera om 20 år. IATA har gjort en framtidsspaning för de kommande 20 åren och räknat fram att år 2036 ska 7,8 miljarder människor resa med flyg. Det är framförallt i Asien som ökningarna kommer ske.
Läs mer på FlygTorget.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Tågoperatörerna: ”Den politiska låsningen om höghastighetsbanan måste lösas upp!”

”Höghastighetssatsningen, enligt Trafikverkets förslag (begränsat av direktiven), riskerar endast bli en etappvis utbyggnad med hastigheter upp till 250 km/h, vilket antyder en politisk låsning i frågan” Det skriver Branschföreningen Tågoperatörerna i ett debattinlägg. Föreningen anser att den politiska låsningen måste kunna brytas.
Läs mer i Järnvägsnyheter.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - DEBATT: En ny sjöfartspolitik: Svante Axelsson, Regeringens samordnare för ett fossilfritt Sverige

Godstransporterna går inte åt rätt håll. Lastbilstransporterna ökar och järnvägen har problem med både kvaliteten och lönsamheten samtidigt som sjöfarten inte tar några nya marknadsandelar alls. Nu har sittande regering möjlighet att ta ett helhetsgrepp på godstransporterna för näringslivets konkurrenskraft och för att minska luft- och klimatutsläppen, skriver Svante Axelsson.
Läs hela debattartikeln i Dagens Industri.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Den stora elbilskampen har börjat

Biltillverkarnas planer för elektrifiering avlöser varandra. Teslas ledning krymper. Och de kinesiska bolagen avancerar. Läs Ny Tekniks kartläggning över 22 biltillverkare. Kartläggningen fokuserar bara på batteribilar och plugin-hybrider.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om väg:
  • Här slår polisen till mot de livsfarliga transporterna. SVT
  • Elbilar ska byggas i Landskrona. Dagens Näringsliv
  • DB Schenker, Scania och Volvo i unikt samarbete. Transportnet
  • ”Så kan transporterna med lastbil bli fossilfria”. NyTeknik
  • Transport riktar skarp kritik mot polisen. Transportnet
  • Stor förarbrist i åkeribranschen. Transportnet
  • Lidl vill låta transporter köra sig själva. Transportnet

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Trafikverket en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistik bevakning innehåller bland annat ett urval från Trafikverkets omvärldsspaning och ingår i Handelskammarens infrastruktur- och logistiknyhetsbrev.