Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Den nya framtidskartan

Vilket värde levererar ditt företag, din organisation till era kunder? Vem kommer att leverera samma värde i morgon och i vilken skepnad? Med hjälp av Artificiell Intelligens kan vi redan idag lösa komplexa problem och hjälpa marknadsavdelningen till helt nya kunddialoger. Robotar kan idag transplantera tänder, skörda, diska, springa och hoppa. Vi kan förstärka vår verklighet med virtuella upplevelser och på det sättet få sinnesintryck och skapa saker som vi inte har tillgång till. Den digitala ekonomin växer, vi flyttar redan ägarskap och digitala pengar mellan länder, företag och personer.

Johan Cedermark, Brightn

- Vad skulle hända om du varje natt kunde sova i skogen under en stjärnklar himmel? Eller om alla våra institutioner för ekonomisk kontroll och transaktioner förändras radikalt och byts ut mot något nytt? undrar Johan Cedermark från Brightn.

Med 3d-skrivare bygger vi upp saker vi behöver i stället för att svarva bort material vi inte behöver. Utvecklingen inom genteknik, mikrobiologi och materialvetenskap gör det möjligt att skapa nya smarta material och reparera våra kroppar. En del påstår att vi har lösningen på alla svåra folksjukdomar inom en 10 års-period.

- Redan nu kan du bajsa på en sticka och få veta vilken bakteriesammansättning du har i magen. Med den kunskapen kommer du att kunna påverka hur du mår och förebygga sjukdomar. Ett bra sätt att må bättre i framtiden, säger Johan.

Utvecklingen har kommit långt och snart har alla i hela världen tillgång till snabba processorer som kan lagra och bearbeta information som hela tiden förändras. Vi kan lösa samhällsproblem med hjälp av teknik och alla är inbjudna till utvecklingsarenan. Var står du och ditt företag då? Hänger beslutsfattarna med? Är du en av dem som levererar värde i helt ny skepnad?