Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik juli

Omvärldsspaningen för juli månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat elflygplan ska testas i Malmö, skrotade planer på en svensk höghastighetsjärnväg, förändringar på vd-posten i Mälarhamnar AB och bilindustrin frodas – trots lågkonjunktur.

Flyg - Elflygplan ska testas i Malmö

En fullskalig modell av det svenskdesignade regionala elflygplanet ES-30 ska tas fram för att sedan testas och demonstreras på Malmö Airport. Planet, som är tänkt att ha plats för 30 passagerare, ska utrustas med ett batteripaket som laddas på flygplatsen.
Läs mer i Dagens Näringsliv.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Skrotade planer på en svensk höghastighetsjärnväg

Regeringen har beslutat att avbryta planerna på en svensk höghastighetsjärnväg, vilket enligt Trafikverket endast innebär små besparingar. Istället för höghastighetsbanan kommer pengarna att användas för vägunderhåll, laddinfrastruktur och förbättrat järnvägsunderhåll.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Förändringar på vd-posten i Mälarhamnar AB

Styrelse och vd för Mälarhamnar AB har kommit överens om att vd Carola Alzéns anställning ska avslutas. Carola Alzén har varit vd för Mälarhamnar i 11 år och har genomfört stora positiva förändringar i bolaget och bedrivit viktigt påverkansarbete.
Läs mer i Västerås stad Mynewsdesk.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Bilindustrin frodas – trots lågkonjunktur

Bilindustrin har visat positiva resultat under det senaste kvartalet, med företag som Renault, Mercedes-Benz och svenska Volvo Cars som överträffade förväntningarna. En trolig förklaring till framgången är ett uppdämt köpbehov efter pandemiåren, vilket har ökat efterfrågan på bilar. Andra gynnsamma faktorer inkluderar prisökningar till följd av minskad produktion under pandemin och förbättrad tillgänglighet på komponenter. Trots inflation och höjda räntor spår experter fortsatt positiva tider för bilindustrin, men det kan finnas en möjlig oro för konsumenter som undviker att köpa sällanköpsvaror som bilar om räntorna ökar.
Läs mer i Industrinyheter.

Mer om väg:

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.