Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik november

Omvärldsspaningen för november månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat Ryanair börjar flyga linjen Örebro-London, 38 godsvagnar har spårat ur, nu höjs avgifterna för sjöfarten & ICA planerar gigantiskt lager i Västerås.

Flyg - Ryanair börjar flyga linjen Örebro-London

Det irländska lågprisbolaget Ryanair öppnar en linje från Örebro till London. Flyglinjen lanseras 1 april 2022 och kommer att operera Örebro Airport – London Stansted Airport två gånger i veckan, måndagar och fredagar.

-Det är fantastiskt glädjande att Ryanair börjar flyga till London från Örebro. Det är en perfekt kombination, ett framgångsrikt flygbolag som skapar tillgänglighet till en världsstad som är viktig både för affärsresenärer och turister, säger Mikael Smedberg, vd på Örebro Airport.
Läs mer i Örebrokuriren.

Mer om flyg:
  • Vätgasplan för 76 passagerare – då kan det vara i luften. NyTeknik
  • Fyra kommuner vill se Arlandaregionen växa. Infrastrukturnyheter
  • Deras elflygplan ska ta 100 passagerare. NyTeknik
  • SAS med i projekt för produktion av hållbart flygbränsle. Flyg24Nyheter
  • Tufft för Västerås flygplats när konkurrensen hårdnar. SR

 

Järnväg - 38 godsvagnar har spårat ur – stora konsekvenser för LKAB

Ett lastat malmtåg från LKAB har spårat ur på Malmbanan mellan Sikträsk och Lina älv, strax norr om Gällivare. 38 vagnar har gått av spåret och stoppet bedöms bli långvarigt, detta meddelar LKAB i ett pressmeddelande.

– Det här visar ännu en gång hur känslig vår leveranskedja är, vi behöver dubbelspår nu, säger Jan Lundgren, logistikchef och vd för LKAB Malmtrafik.
Läs mer i Transportnet.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Nu höjs avgifterna

2021 års höjning av Sjöfartsverkets farleds- och lotsavgifter har skjutits upp och myndigheten har fått extra anslag, bland annat för att täcka uteblivna avgiftsintäkter. På torsdagens branschråd aviserades att Sjöfartsverket nu har beslutat att genomföra de föreslagna höjningarna.

Farledsavgiften höjs därmed med 1,1 procent för 2022. Utöver det lägger Sjöfartsverket på ett bonus-malus-påslag, vilket innebär en sammanlagd höjning på 9,1 procent, varav 8 procent ”transfereras tillbaka till branschen i form av miljöincitamentet”, enligt en skrivelse från Sjöfartsverket.

Lotsavgifterna och taxan för beställd isbrytning höjs också.
Läs mer i Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - ICA planerar gigantiskt lager i Västerås

ICA Fastigheter köper 300 000 kvadratmeter mark på Hackstaområdet av Västerås kommun för 18 miljoner. Kommunstyrelsen godkände försäljningen i slutet av förra veckan och affären ska nu mer formellt godkännas även av kommunfullmäktige den 6 september. ICA skriver i handlingarna att man planerar att uppföra ett nytt lager om 70000 kvadratmeter.
Läs mer i Fastighetsvärlden.

Mer om väg:

 

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.