Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik augusti

Omvärldsspaningen för augusti månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat bästa månaden sedan februari 2020 för Swedavia, Tåg i Bergslagen drabbas hårt av pandemin, nya containerpendeln satt på paus och Teslas nya celler får Semi att matcha andra lastbilar.

Flyg - Bästa månaden sedan februari 2020 för Swedavia

Återhämtningen för flygresandet fortsatte på Swedavias tio flygplatser under juli. Det flög 1 419 000 resenärer via Swedavias flygplatser i juli vilket är en ökning med 45 procent jämfört med juni då det flög 769 000 resenärer till och från flygplatsoperatörens tio flygplatser. Det är dock fortsatt en bra bit kvar till nivåerna före pandemin då julis passagerarsiffror låg 62 procent lägre än juli år 2019.
Läs mer i Flyg24Nyheter.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Tåg i Bergslagen drabbas hårt av pandemin

"Kontraktet har fallit offer för pandemin", säger Dan Olofsson, chef för upphandlingsavdelningen hos SJ efter att en överenskommelse träffats om förtida uppsägning av Tåg i Bergslagens passagerarkontrakt.

Kontraktet, som omfattar tjänster på nio sträckor som utgår från Borlänge och Västerås, tilldelades av den lokala järnvägsoperatören Tåg i Bergslagen på uppdrag av regionerna Örebro, Västmanland, Gävleborg och Dalarna och skulle löpa i tio år från december 2016. Operatören bär det mesta av den finansiella risken, med 90 procent av intäkterna baserat på biljettförsäljning och 10 procent på stöd från lokala myndigheter. Tåg i Bergslagen drabbades därför hårt av pandemin när intäkterna sjönk med upp till 50 procent medan kostnaderna var i stort sett oförändrade.
Läs mer i Järnvägsnyheter.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Nya containerpendeln satt på paus

I juni invigdes Sveriges första containerpendel på inre vattenvägar på en linje mellan Stockholm Norvik och Västerås. Men det blev bara en resa och nu är linjen satt på paus. Sveriges första containerpendel på inre vattenvägar invigdes i början av juni. Fartyget Emelie Deymann från tyska Reederei Deymann kom till hamnen från Norvik för första gången. Men någon mer resa än den första turen har det inte blivit för fartyget som nu är tillbaka i Tyskland igen.

– Dels hamnade vi fel i tiden med starten. Det drog ut på tiden och hamnade mitt i den svenska semestern. Men det största problemet är den internationella containersituationen, säger Lars Rexius som är marknads- och logistikansvarig på Barge Transport Sweden AB (BTSA), det svenska bolag som har som affärsidé att hjälpa till att etablera inlandssjöfart i Sverige.
Läs mer i Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:
  • Han tar över som samordnare. Sjöfartstidningen
  • Larmet: Tusentals containrar i sjön. Aftonbladet
  • Foodora börjar med vattenskotrar. Transportnet
  • DEBATT: "Sjöfarten är en underutnyttjad samhällsresurs" Rikard Engström, Svensk Sjöfart & Berit Blomqvist, Sveriges Skeppsmäklareförening. GP
  • Mälaren missar fartygstrafik trots muddring. SR

 

Väg - Teslas nya celler får Semi att matcha andra lastbilar

Med dagens batteriteknik blir en ellastbil ofrånkomligt tyngre än diesellastbilar, och experter har tidigare spekulerat om att Tesla Semi skulle kunna tappa så mycket som 1 ton i last jämfört med de konventionella konkurrenterna. Men nu hävdar tillverkaren att så inte blir fallet – det rapporterar Electrek. Enligt Tesla Impact Report 2020 kommer deras ellastbil att kunna bära en minst lika stor last som dieselfordonen.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om väg:

 

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.