Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Minister mötte lokala exportföretag

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg gjorde ett digitalt nedslag i Västerås och mötte några av de Västmanländska företagen för att diskutera internationella affärer.

Regionens styrkeområden och satsningarna inom elektrifiering och AI presenterades och gav en bra bild över hur Västmanland är på väg att stärka sin position, inte bara i Sverige utan globalt. Bland de deltagande företagen fanns bland annat Recotech, Krusman nödduschar och Alstom/Bombardier som presenterade sina verksamheter men även utmaningar. Allt från osäkerhet på vissa marknader till brist på stöd och tydlighet.

Utrikeshandelsministern uttryckte en oro för den ökade protektionismen och var tydlig med att det är viktigt att företagen kan göra affärer utan hinder och att förutsättningarna för export är goda globala relationer.

Det känns tryggt att vi har en utrikeshandelsminister som brinner för frihandel som är en väldigt viktig fråga för oss och våra medlemsföretag, säger Thor-Björn Käck på Handelskammaren Mälardalen.

Under mötet framkom det att Sverige i år växlar upp medverkan i världsutställningen World Expo, som arrangeras i Dubai 1 oktober 2021 till 31 mars 2022, genom att satsa på egen paviljong och att det är en bra möjlighet för svenska företag som vill synas och ställa ut.

Mötet arrangerades inom ramen för Regional Exportsamverkan Västmanland - Handelskammaren Mälardalen, Almi Företagspartner Mälardalen, Sveriges export- och investeringsråd (Business Sweden), Enterprise Europe Network (EEN), Exportkreditnämnden (EKN) och Region Västmanland.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel