Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik mars

Omvärldsspaningen för mars månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat västeråsarna vill ha kvar sin flygplats, bygg snabbtåg Stockholm–Oslo, byggstart 2022 för Södertälje sluss, E4:an och E18 norr om Stockholm byggs ut.

Flyg - Västeråsarna vill ha kvar sin flygplats

Folkomröstningen i Västerås gällande framtiden för stadens flygplats fick ett tydligt resultat. Drygt 78 procent av de röstande vill behålla flygplatsen vilket går emot det beslut som Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet i Västerås tog under år 2020 om att avveckla flygplatsen.
Läs mer i Flyg24Nyheter.

Mer om flyg:

 

Järnväg - ”Bygg snabbtåg Stockholm–Oslo”

Moderaterna i Stockholm får järnvägsstöd från partiledningen. Bygg en snabbförbindelse till Oslo i stället för nya stambanor, anser partiledaren Ulf Kristersson. ”En mycket bättre idé i grunden”, säger han till SvD.

Moderaterna i Stockholms stad gick i dagarna ut och begärde att Sverige och Norge börjar förhandla om en snabbare järnvägsförbindelse mellan Stockholm och Oslo. Nu får de stöd från Moderaterna på riksnivå. Det behövs snabbare tågförbindelser mellan huvudstäderna, anser partiledaren Ulf Kristersson.

– Dels för att knyta ihop våra ekonomier ännu mer. Dels för att bidra till återstarten av ekonomierna. Och dels för att de båda städerna nu vill det. Det är rätt att nu sätta ner foten och säga att det här är en bra framtidsutveckling, säger han till SvD.
Läs mer i SVD.

Mer om järnväg:
  • DEBATT: "Det krävs högre anslag och snabbare beslut om ny infrastruktur" Sveriges Handelskamrar. Dagens Industri
  • DEBATT: "Vi behöver ett snabbtåg till Oslo" Raymond Johansen Oslo, Anna König Jerlmyr, Stockholm. Dagens Industri
  • Planer för höghastighetståg på landbroar mellan Oslo och Göteborg. Infrastrukturnyheter
  • SJ säger upp avtalet med Mälardalstrafik i förtid. Infrastrukturnyheter
  • Norrköpings kommun: Stambanorna måste ansluta direkt till stadskärnorna. Infrastrukturnyheter

 

Sjöfart - Byggstart 2022 för Södertälje sluss

Hösten 2020 tog Trafikverket över byggherreansvaret från Sjöfartsverket. Det är således Trafikverket tillsammans med de entreprenörer som vi handlar upp som kommer bygga klart slussen och kanalen samt omkringliggande miljöer i Södertälje.

I genomlysningen har Trafikverket studerat de geotekniska förutsättningarna utifrån det arbete som Sjöfartsverket och deras entreprenör gjort, för att få ytterligare information om markens sammansättning runt kanalen. Vi har att göra med en gammal rullstensås, som tidigare känt. Rullstensåsen är en blandning av sand och grus, men även stora stenblock. I dessa områden intill kanalen finns schakter som är upp till 18 meter djupa.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om sjöfart:

 

Väg - E4:an och E18 norr om Stockholm byggs ut

Nu planerar Trafikverket för en utbyggnad av E4:an och E18 i norr. När E4 Förbifart Stockholm är klar förändras våra resmönster och trafiken tar nya vägar. Just nu pågår två samråd som handlar om utbyggnaden av E18 mellan Jakobsberg och Hjulsta samt E4:an mellan trafikplatserna Rotebro och Häggvik, norr om Stockholm.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om väg:

 

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.