Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Fler platser på yrkeshögskolan ger ny kompetens till näringslivet

I höst öppnar 40 000 nya platser på yrkeshögskoleutbildningar runt om i Sverige. Det är en snabb utbyggnad av systemet som skyndats på av den pågående pandemin. Sammanräknat med tidigare års beslut finns det nu drygt 128 000 utbildningsplatser inom yrkeshögskolan.

Igår presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan vilka nya utbildningar som får ingå i yrkeshögskolan med start från hösten 2021. Totalt beviljar myndigheten 484 nya utbildningar runt om i landet, vilket motsvarar 40 000 nya utbildningsplatser. 37 av utbildningarna startar här i vår region och är ett efterlängtat tillskott till den regionala kompetensförsörjningen. Årets beslut, tillsammans med redan pågående utbildningar, innebär att det nu finns hela 8 600 utbildningsplatser i Södermanland, Västmanland och Örebro län.

- Vi hör från företagen att de fortfarande har problem att hitta personal med rätt kompetens, trots stigande arbetslöshet. Det visar hur viktigt det är med rätt matchning och utbildning. Yrkeshögskolan är en del av lösningen men jag vill verkligen understryka vikten av att företagen öppnar upp för praktikplatser för de som går utbildningarna, säger Jenny Emerén, VD på Handelskammaren Mälardalen.

Utbildningarna skräddarsys helt efter arbetslivets behov

De nya utbildningarna finns inom flera olika områden som IT, teknik, samhällsbyggnad, ekonomi och vård. De leder till många olika yrkesroller som elkraftsingenjör, produktionstekniker eller IT-utvecklare. Gemensamt för alla utbildningar är att innehållet skräddarsys helt efter arbetsmarknaden. Det är arbetsgivarna som tar initiativ till alla yrkeshögskoleutbildningar och innehållet utformas helt efter arbetsgivarnas behov av kompetens.

I Västmanland, som är en tekniktung region, är behovet extra stort inom teknikområdet och det speglar sig också i utbildningsutbudet. Många delar av industrin digitaliseras i snabb takt och då behövs också ny kompetens i bolagen. Förmåga och snabbhet att implementera ny teknik är en viktig konkurrenskraft för bolagen framåt.

- Det handlar bland annat om industri 4.0 med AI, digitalisering, automatisering och robotisering. Vi är därför glada att få två helt nya IT-utbildningar hit till Västmanland, säger Maria Granberg, projektledare för kompetensförsörjning på Handelskammaren. Det är en utbildning till systemingenjör i Arboga och en Pythonutvecklare med inriktning AI i Västerås.

Fler distansutbildningar

Utöver de nya utbildningsplatserna i regionen ökar även andelen distansutbildningar. Mer än var fjärde YH-utbildning i landet är en distansutbildning vilket ger den som bor i vår region ännu fler möjligheter att hitta en YH-utbildning som passar.

- Distansstudier gör det möjligt för fler att kombinera arbete och studier. Många av de studerande är yrkesverksamma eller bor på en ort där inga utbildningar ges och då är det extra viktigt att vi erbjuder ett flexibelt studieupplägg, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Nya utbildningar i Eskilstuna, Västmanland och Örebro län

Yrkeshögskola Mälardalen

Yrkeshögskola Mälardalen är en satsning som Handelskammaren Mälardalen gör, tillsammans med med näringslivet, utbildningsanordnare och offentliga aktörer, för att ge näringslivet bra förutsättningar att hitta rätt kompetens. Vi arbetar för en bättre matchning på arbetsmarknaden genom att sprida kunskap om yrkeshögskolan till arbetsliv, beslutsfattare och potentiella studerande.

Många företag handplockar nya medarbetare direkt från skolan och hela 9 av 10 studerande får jobb direkt efter examen.

Eskilstuna kommun
Byggproduktionsledare ROT
Data Center Technician (DCO)
Front End Developer
Produktionstekniker
Projekteringsingenjör BIM Anläggning
Solenergiprojektör
Specialistundersköterska Psykiatri
Systemutvecklare.NET
Västmanlands län
Data Center Technician (DCO)
Elkraftingenjör- produktion,
distribution och miljö
Elkraftsingenjör
Elkraftsingenjör
Inköpare & Upphandlare
Inspektions- och provningsingenjör
Integrerad trafikflygarutbildning
Moln- och virtualiseringstekniker
Produktionstekniker
Produktionstekniker
Pythonutvecklare med inriktning AI
Stödpedagog
Systemingenjör
Systemtekniker spårfordon
Tillämpad elektronik för inbyggda system
Örebro län
Abonnentingenjör
Anläggningsingenjör - Infrastruktur
Anläggningsingenjör järnväg
Automations- och Robotingenjör
med Industri 4.0
B2B-säljare
Kyl- och värmepumpstekniker
Logistiker, arbetsledning
och flerpartslogistik
Lokförare
Projekteringsingenjör BIM Anläggning
Projektledare Elkraft distans
Servicetekniker Elkraft

Vilka utbildningar finns idag? Information om befintligt utbildningsutbud finns på yrkeshogskolan.se

Oskar Axelsson

  • Verkställande direktör