Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Mälardalens högskola blir universitet

MDH ska bli Sveriges nästa universitet, det förslaget presenterade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, under en extrainkallad presskonferens idag. – Det har under många år funnits ett stort engagemang för att göra MDH till universitet. Idag mynnar det ut i ett konkret förslag och vi är otroligt glada över förtroendet regeringen visar oss, säger Paul Pettersson, rektor vid Mälardalens högskola (MDH).

Foto: Jonas Bilberg

Frågan om att MDH ska bli universitet har diskuterats länge. Flera politiska partier har lämnat in motioner till riksdagen, och vid flera tillfällen har företrädare för näringsliv och offentlig sektor i regionen lyft behovet av att MDH får universitetsstatus. Allt sedan statsministern uttalade vallöftet 2018 har det pågått en aktiv politisk dialog om frågan. Idag lämnades förslaget till riksdagen.

Förslaget är den första satsningen som presenteras från den kommande forsknings- och innovationspropositionen som regeringen lägger fram nästa vecka. Propositionen ska beslutas av riksdagen under våren.

– Vi är glada och stolta över engagemanget för att vi ska bli universitet. Fram till att beslutet är fattat förbereder vi oss och hoppas naturligtvis på ett brett stöd i riksdagen för det förslag som regeringen och samarbetspartierna nu lagt fram, säger Paul Pettersson.

Fakta om MDH

Mälardalens högskola (MDH) är Sveriges största högskola och har campus i Eskilstuna och Västerås. Närmare 17 000 studenter läser kurser och program inom design och kommunikation, ekonomi, hälsa, utbildning, teknik, klassisk musik och opera.

  • Studenter: 16 731
  • Utbildningsprogram: 56
  • Kurser: 1025
  • Lärare: 521