Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Hallå där! Johan Woxenius, professor i sjöfartens logistik

Vi kommer sannolikt se en ryckig period framöver och många logistiker är nu sysselsatta med att få leveranskjedjorna att fungera, säger Johan Woxenius som är professor i sjöfartens logistik vd Handelshögskolan i Göteborg.

Hur tror du att situationen kommer att vara om en månad?

- Varor transporteras eftersom det finns ett högre värde på varorna någon annanstans. Om butikerna stänger på grund av Covid-19 kommer man så småningom att försöka bromsa flödet för att inte bygga upp lager och samma sak kommer att uppstå uppströms i leveranskedjorna. Effekten blir snabbast inom kontinenterna, men långsamare inom sjöfarten eftersom den inte är inte lika dominerande inom kontinenter som mellan kontinenter. Tidslinjen är dock viktig eftersom fartygen som kommer hit från Asien lastades för sex-åtta veckor sedan när Kina hade låg produktion. Och nu finns det problem med efterfrågan. Produktionssystemen består också av många olika steg som påverkas i olika takt. Vi kommer förmodligen att se en osäker period framöver och många logistiker som arbetar med att få leveranskedjorna att fungera.

Hur kommer det att påverka vanliga människor?

- Så vitt jag vet finns det inga leveransproblem för dagligvaror. Leveranserna kommer som vanligt. Problemet är att kunderna inte litar på detta och bunkrar i butikerna. Med fler som arbetar eller studerar hemma kommer mer mat också att distribueras via butiker och inte via restauranger och skolmatsalar, men vi kommer att äta ungefär lika mycket som tidigare. Men, vi kommer inte kunna vara så kräsna utan i stället vara beredda att byta ut vissa specifika artiklar som kan vara svåra att få tag på.

Artikeln är hämtad från Handelshögskolan i Göteborg.