Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Hallå där! Mårten Löwdin, Manager Process Engineering Machining på GKN ePowertrain

Du var med på Handelskammarens lunchseminarium om kompetensförsörjning via yrkeshögskolan för att berätta mer om era erfarenheter. Ni på GKN ePowertrain har varit med och startat den första yrkeshögskoleutbildningen till produktionstekniker i Köping.

Varför har ni valt att engagera er i yrkeshögskolan?
Vi strävar efter att ständigt utveckla och förbättra våra produktionsprocesser. Vår bransch är mitt inne i en förändring i samband med elektrifieringen av fordonsindustrin. Det är en teknikutmaning som kräver kompetenshöjning av både befintliga medarbetare och nya talanger. Här ser vi att utbildning på yrkeshögskolan fyller ett viktigt behov för oss. Vi har ett kontinuerligt behov av duktiga produktionstekniker och det har varit svårt att rekrytera på traditionell väg via annonser och liknande.

Hur gick det till när ni var med och startade utbildningen till produktionstekniker?
Det började redan 2017 när vi fick en förfrågan om att ta fram innehåll och upplägg på utbildningen tillsammans med andra stora industriföretag här i regionen. Det har varit perfekt att få vara med i hela processen och kunnat skräddarsy utbildningen helt efter våra behov. Då vet vi ju att de som tar examen har precis det vi letar efter.

Hur kommer ni fortsätta engagera er under resans gång?
Vi sitter med i en ledningsgrupp som ser till att utbildningen håller rätt kvalitet och vi kan även skruva om i kurserna under resans gång om det skulle behövas. Vi kommer även ta emot studerande på fördjupad praktik; lärande i arbete (LIA). Det känns toppen eftersom vi får en bra chans att lära känna våra framtida medarbetare och ge dem kopplingen mellan teori och praktik.

Yrkeshögskola Mälardalen

Yrkeshögskola Mälardalen är en satsning som Handelskammaren Mälardalen gör, tillsammans med med näringslivet, utbildningsanordnare och offentliga aktörer, för att ge näringslivet bra förutsättningar att hitta rätt kompetens. Vi arbetar för en bättre matchning på arbetsmarknaden genom att sprida kunskap om yrkeshögskolan till arbetsliv, beslutsfattare och potentiella studerande.

Det är arbetsgivarna som tar initiativ till alla yrkeshögskoleutbildningar som utformas efter arbetsgivarnas behov av eftergymnasial kompetens. Hela nio av tio studerande får jobb direkt efter examen och många företag handplockar nya medarbetare direkt från skolan.