Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Attraktiva arbetsgivare lyckas med employer branding

Hygien- och hälsobolaget Essity har utsetts till Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2019. I toppen finns också biltillverkaren Volvo Cars och industrigruppen Siemens. Utmärkelsen delas ut årligen av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad som är medlemmar i Handelskammaren Mälardalen.

6 200 svenska talanger har svarat på frågor om vad de tycker är viktigt när de söker jobb. Rapporten visar tydligt att det finns ett arbete att göra hos arbetsgivarna om de vill vara attraktiva. Det finns en påtaglig skillnad mellan vad anställda i Sverige efterfrågar och vad arbetsgivare uppfattas erbjuda. Att förstå klyftan mellan vad anställda vill ha och vad de tycker arbetsgivare erbjuder ger värdefull insikt i att bygga ett arbetsgivarvarumärke.

Högst upp på listan över vad arbetsgivare uppfattas erbjuda hamnar finansiellt välmående samtidigt som samma faktor inte ens placerar sig på topp tio bland det som anställda efterfrågar. Omvänt hamnar de tre faktorer som anställda i Sverige rankar som topp tre först på plats 6, 7 och 9 i listan över vad arbetsgivare i Sverige uppfattas erbjuda. Det betyder att det finns stora möjligheter för företag att utveckla arbetet med employer branding. Det är med andra ord hög tid att slå hål på gamla myter om vad som är viktigt för kandidater på den svenska arbetsmarknaden.

De fem viktigaste faktorerna vid val av arbetsgivare:

 1. Trevlig arbetsmiljö
 2. Intressanta arbetsuppgifter
 3. Balans mellan jobb och fritid
 4. Anställningstrygghet
 5. Flexibilitet

Essity är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2019
Högst upp på årets lista över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare placerar sig hygien- och hälsobolaget Essity, följt av Volvo Cars och Siemens. Enligt undersökningen är det bland annat Essitys goda rykte som värdesätts mest.

– Undersökningen talar sitt tydliga språk – Essity är en eftertraktad arbetsgivare med en stark värdegrund som attraherar rätt medarbetare. De har arbetat aktivt med sitt employer brand och lyckats skapa en företagskultur som engagerar och motiverar, något som onekligen gett goda resultat. Att inta förstaplatsen är otroligt imponerande med dagens hårda konkurrens, säger Johan Lagercrantz, vd på Randstad.

Randstad Employer Brand Researchs toppskikt domineras av industribolagen som intar hela sju av de tio topplaceringarna. Förutom Essity återfinns även biltillverkaren Volvo Cars, industrigruppen Siemens och lastbilstillverkaren Volvo Group bland topp fem. Men även kullagertillverkaren SKF, fordonsunderleverantören Haldex och verkstadsbolaget Epiroc letar sig in på topp tio. Bland övriga företag på topp-tio-listan återfinns två mediebolag Sveriges Radio och SVT, och dagligvarujätten ICA.

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2019

 1. Essity
 2. Volvo Car Group
 3. Siemens
 4. Sveriges Radio
 5. Volvo Group
 6. Sveriges Television
 7. SKF
 8. ICA
 9. Haldex
 10. Epiroc

Om Randstad Employer Brand Research

Världens mest omfattande oberoende undersökning inom employer branding, utförd av Kantar TNS på uppdrag av Randstad. Totalt djupintervjuas över 200 000 personer i 32 länder om sin inställning till landets 150 största arbetsgivare, sett till antalet anställda. I Sverige har ett representativt urval om 6 221 respondenter intervjuats om vad de värdesätter hos en arbetsgivare. Vad är egentligen viktigast när vi väljer ny arbetsgivare? Är det lön och förmåner, trevlig arbetsmiljö eller möjligheten att få arbeta med den senaste tekniken?