Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik april

Omvärldsspaningen för april månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bl.a. SAS-piloter strejkar – över 600 avgångar inställda, Ostlänken kan bli tio miljarder dyrare, Eneroth ”Jag ska göra allt jag kan” och Ubers lastbilsfrakt kommer till Europa.

Flyg - SAS-piloter strejkar – över 600 avgångar inställda

Medlarna lyckades inte få SAS och piloternas fackförbund att komma överens om ett nytt avtal. Därför strejkar 1 500 piloter sedan midnatt och strejken kan hålla på över hela helgen.
Läs mer i Flyg24nyheter.

Mer om flyg:
  • Christian Clemens föreslås som ny ordförande för Svenskt Flyg. Svenkt Flyg
  • Kommun straffar flygresor i tjänsten. Flygtorget
  • Boeing hoppas på att 737 Max flyger till sommaren igen. Flyg24nyheter
  • SAS ställer in avgångar inför strejk. Flyg24nyheter
  • Initiativ där Sverige ska rädda världen genom att sluta flyga är på många sätt löjliga. Flyg24nyheter

 

Järnväg - Ostlänken kan bli tio miljarder dyrare

Ostlänken, den planerade banan för höghastighetståg mellan Järna och Linköping, blir minst tio miljoner kronor dyrare än beräknat, visar Trafikverkets senaste analys. Trafikverket inleder därför en ny utredning tillsammans med berörda kommuner för att försöka få ner kostnaderna.
Läs mer i Infrastrukturnyheter.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Eneroth ”Jag ska göra allt jag kan”

Svensk Sjöfart arrangerade på torsdagen sitt årliga seminarium i samband med årsmötesdagen. En av dagens absoluta höjdpunkter var en genomgång av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om regeringens syn på sjöfartens betydelse för Sverige och vilka åtgärder som redan vidtagits.

– Jag ser potentialen och förutsättningarna i svensk sjöfart. Det är en omställning som vi behöver göra inom hela transportsektorn. Ska den vara möjlig så klarar vi inte det utan sjöfarten.
Läs mer i Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Uber lastbilsfrakt kommer till Europa

För snart två år sedan lanserade Uber sin frakttjänst Uber freight, där företagets speciella beställningsapp kopplar samman transportköpare och chaufförer av lastbilstransporter. Sedan dess har det skrivits mycket om problemen med att få verksamheten att lyfta, där inte minst bristen på tillgängliga chaufförer gjort det svårt.
Läs mer i Transportnet.

Mer om väg:

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.