Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Aspia bjuder på tips och kunskap om företagande

Aspia, som är morgonvärd på Promotionmorgon i mars, påminner om tre regeländringar som börjar gälla under 2019 och som påverkar dig och ditt företag.

Arbetsgivardeklaration på individnivå

Från och med 1 januari 2019, måste alla arbetsgivare lämna in arbetsgivardeklaration på individnivå. Förändringen innebär att arbetsgivaren ska redovisa utbetalningar och skatteavdrag per person varje månad. Första gången arbetsgivardeklarationen lämnas per individnivå blir alltså den deklaration som lämnas i februari 2019 och som
avser lönerna för januari 2019.

Bolag med fler än 15 anställda i branscher med krav på personalliggare började med arbetsgivardeklaration på individnivå redan i augusti 2018.

Läs också: Arbetsgivardeklaration på individnivå - här får du svar på några vanliga frågor

Karensdag ersätts av karensavdrag

För att göra systemet mer rättvist ersätts karensdagen med ett karensavdrag från och med 1 januari 2019. Lagändringen innebär att man ska beräkna karens vid sjukfrånvaro på ett annat sätt – istället för karensdag ska man redan från första sjukdagen göra ett karensavdrag på den anställdes sjuklön.

Karensavdraget är 20 procent av sjuklönen baserad på genomsnittlig veckoersättning. Detta har betydelse för exempelvis den som jobbar långa pass ena dagen och korta pass en annan dag. Avdraget blir lika stort oavsett vilken dag personen blir sjuk.

Läs också: Karensavdrag – detta gäller och så ska du räkna

Nytt krav på e-fakturor

Alla leverantörer till offentlig sektor måste from den 1 april skicka e-fakturor som följer den nya europeiska standarden. Detta berör över 200.000 företagare, och gäller för upphandlingar som påbörjas efter den 1 april 2019. En e-faktura framställs, översändes och tas emot genom elektroniskt format. En pdf- faktura eller en inskannad pappersfaktura räknas inte som e-faktura. Så ett tips är att så snart som möjligt undersöka om ert ekonomisystem stödjer e-fakturor.

Läs också: Nytt krav på e-fakturor - är ditt företag redo?

Morgonvärd på Promotionmorgon i mars

Aspia är en ledande aktör inom redovisning, lön, skatt och affärsrelaterad rådgivning med 1 450 medarbetare på drygt 70 kontor i Sverige och närvaro i hela Norden.
Läs mer på: www.aspia.se

Vill du ha tips och kunskap om företagande?
Prenumerera på vår blogg, så håller vi dig uppdaterad.