Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik januari

Omvärldsspaningen för januari månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bl.a. nu bygger Rolls-Royce världens snabbaste elflygplan, så mycket kostar Hyperloop att bygga per kilometer, kika in vad som händer i Köpings hamn & ett debattinlägg från Ulf Svahn, VD Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet om fossilförbudet.

Flyg - Nu bygger Rolls-Royce världens snabbaste elflygplan

Elflygplan kommer! Med en topphastighet som överstiger 480 km/h ska Accel bli det snabbaste serietillverkade elflygplanet i världen. Rolls-Royce räknar med att man kommer sätta rekordet redan nästa år.

Enligt tillverkaren är ambitionen att slå hastighetsrekordet för elflygplan inte ett marknadsföringsjippo. Bygget av världens snabbaste serietillverkade flygfarkost med nollutsläpp är en del i Rolls-Royce initiativ Accel, som står för Accelerating the Electrification of Flight. Satsningen mot att driva på elektrifieringen inom flygindustrin omfattar en rad företag och får ekonomiskt stöd från den brittiska staten.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Så mycket kostar Hyperloop att bygga per kilometer

Hyperloop har lyfts fram som framtidens transportsystem. Men det är inte billigt att bygga. Mellan ”20- och 40 miljoner dollar per kilometer”. Det är vad världens första kommersiella Hyperloopsystem kommer kosta. Det avslöjade Bibop Gresta, ordförande för Hyperloop Transportation Technologies i en intervju.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Kika in i Köpings hamn

Det är full fart i Köpings hamn! Pålningsarbeten vid kajkanten, renovering av inre långkajen, byggnation av magasin 19 och renovering av långkajen innan muddring pågår som bäst. Västmanlands television har gjort ett reportage där du kan se mer.
Läs mer i Västerås stad.

Mer om sjöfart:

 

Väg - DEBATT: ”Fossilförbudet är ett luftslott som sätter krokben för lösningarna” Ulf Svahn, VD Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet

Den nya regeringen vill både öka produktionen av biodrivmedel och samtidigt förbjuda bilarna som ska använda de fossilfria bränslena. Överenskommelsen saknar helt verklighetsförankring, skriver Ulf Svahn på Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om väg:

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.