Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik december

Omvärldsspaningen för december månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bl.a. Flygskatten försvinner, Schweiz bygger Europas första Hyperloopbana, förstärkt marknadsteam på Mälarhamnar och klart med nya lastbilsregler i EU.

Flyg - Flygskatten försvinner

Den första april 2018 infördes flygskatten för alla avresande resenärer från landets flygplatser. Sedan dess har skatten varit omdiskuterad och flygbranschen ifrågasatte den och menade att man skulle satsa mer på biobränsle istället då det skulle göra mer miljönytta. Nu ser flygbranschen ut att gå segrande ur detta då flygskatten ska avskaffas den 1 juli år 2019. Detta efter att Moderaterna och Kristdemokraternas budget för år 2019 röstades igenom i riskdagen och i den ingick ett avskaffande av flygskatten.
Läs mer i flyg24nyheter.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Switzerland to test ‘hyperloop’ train technologies

Det blir Schweiz som bygger Europas första testbana för tåg med Hyperloop teknik. Banan kommer vara 3 km lång och designas för hastigheter upp till 900 km/h.
Läs mer i Swissinfo.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Förstärkt marknadsteam jobbar för mer gods på Mälaren

Vind i seglen och ökad omsättning. En ägare som tror på dem och som bevisat sig villig att investera och utveckla verksamheten. Framtidstro, och en bra produkt. Allt detta har den nya avdelningen Marknad och försäljning hos Mälarhamnar. Teamet består av Patrizia Strandman, Mathias Eriksson Hallin, Marie Karlberg och Marcus Palm.
Läs mer i Västerås stad.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Klart med nya lastbilsregler i EU: ”Stor framgång”

Österrikes transportminister Norbert Hofer meddelar att tillräckligt många EU-länder ställt sig bakom hans senaste kompromissförslag. Motståndet från främst östra Europa var dock stort.

Företag som använder lågavlönade östchaufförer anklagas flitigt för att dumpa marknaden i väst samtidigt som östchaufförernas verksamhet är viktig för hemländernas ekonomi. Kommissionen har försökt jämka genom att kräva bättre villkor för chaufförerna när det gäller exempelvis vilotid, men samtidigt velat öppna för fler så kallade cabotagekörningar då en lastbil som levererat en last till ett annat land tillåts göra en inrikestransport i det landet för att slippa köra tom tillbaka.

De nya reglerna är dock fortsatt en bra bit bort. Först måste även EU-parlamentet enas om sin syn på saken, innan slutgiltiga kompromissförhandlingar kan inledas.
Läs mer i Arbetet.

Mer om väg:

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.