Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Hallå där Johan Lundell på Nodd

Johan Lundell är språkvetaren som visualiserar instruktioner, skyltar, manualer och processer med nya skriftspråk i egna bolaget Nodd.

Vad är det egentligen du gör?

Vi visualiserar, visar. Sluta berätta vad folk ska göra utan visa hur det ska bli, som LEGO och IKEA gör i sina instruktioner. Vi visualiserar instruktioner, manualer, skyltar och processer med nya skriftspråk, notationer, så att information blir överskådlig, förståelig och dessutom ibland helt ordlös.

 

Vad är en notation?

Tänk ritningar, kartor och musiknoter. Det är bilder, men inte bara bilder. Det fnns också regelsystem för hur bilderna ska tolkas. Bilder med regelsystem blir notationer och det vi gör är potenta notationer som kondenserar det som är viktigt.

 

Vad står Nodd för och framförallt, vad gör Nodd?

Nodd står för Notations for Development and Dignity, för att våra språk dels möjliggör effektivisering och utveckling men också ökar tillgänglighet och delaktighet, inte minst för alla dem som har problem att läsa sig till kunskap via text. Nodd utvecklar på konsultbasis nya skriftspråk, notationer, så att alla ska kunna göra saker de aldrig gjort förut,

 

Hur kommer det sig att du startade Nodd?

Oj, det var en svår fråga. Då jag upplevde att akademin inte var intresserad så var det enda kvarvarande alternativet att starta eget.

 

Varför är notationer så bra?

Alla notationer är inte bra, men bra notationer är helt suveräna; de har faktiskt förändrat historiens gång, för hur skulle den tekniska utvecklingen varit möjlig utan ritningar?
Ritningar gör att byggare kan bygga saker de aldrig sett och musiknoter att musiker kan spela musik de aldrig hört. De komprimerar precis det som är viktigt så att det går att göra saker man aldrig gjort tidigare. Det tycker jag är riktigt, riktigt häftigt.

 

Vad har varit svårast på vägen?

Haha, mycket har varit svårt, inte minst att få folk att tänka i helt nya banor. Data är ju inte siffror, till exempel. Data är värden och siffror är dåliga på att beskriva värden; de kan ju som bekant bara bära ett värde i taget, medan potenta notationer kan bära väldigt mycket i samma tecken eller vy. Att den information som bärs med ord, inte ÄR ord, är också något som folk kanske inte går omkring och tänker på.

 

Vilken är den häftigaste upplevelsen så här långt?

Svår fråga. Något som var fantastiskt var när en person med dyslexi kom fram på en kongress när man rullade in mina symbolsystem. Jag kommer nog aldrig att glömma när han sa; ”Jag har svårt att förstå ord, men dina tecken förstod jag direkt”.

 

Är det något du önskar att du visste innan du påbörjade resan med Nodd?

Haha, hade jag vetat alla tusentals hisspitchar och bilmil vet jag inte om jag hade startat min resa, så det var nog bra att jag inte visste om det i förväg. Men det hade nog varit skönt att veta att jag skulle komma att lyckas; det har man ju funderat på några gånger.

 

Hur går affärerna nu?

Nu går det väldigt bra och omsättningen fortsätter att fördubblas varje år. Jag har flera, positiva kunder som bland annat Vattenfall och Forsmarks Kraftgrupp, Preem, Uppsala kommun och Sveriges Lantbruksuniversitet och i december vann Nodd Sveriges kanske största innovationstävling. Då responsen från de föreläsningar jag håller är så positiv och alltid leder till nya intressenter, tror jag att vi kommer att kunna fortsätta växa snabbt.

 

Om du fick drömma fritt, var befinner sig du och Nodd om 10 år?

Jag hoppas att jag har gjort världen till en bättre plats men var jag är vet jag inte. Däremot tror jag att varje universitet, skola och företag insett behovet av potenta notationer i varje gränssnitt, varje vy på datorn, telefonen och maskinen, i varje ämne i skolan och för tusentals nya kunskaper och genrer. Kunskap kvävs inte längre av ord utan utvecklas lätt och ledigt av personer som inte talar samma språk, på samma sätt som hur musiker som inte kan prata med varandra lätt utvecklar musik tillsammans med hjälp av musiknoter och ackord. Kanske har insikten om visualiseringens betydelse lett till att potent visualisering, på samma sätt som digitalisering nu gör, påverkar varje del av samhället.

 

Sist men inte minst, har du någon sommarpärla du vill dela med dig av?

Varför inte en dagstur längs kusten runt Höganäs, Mölle och Arild i norra Skåne?

Paula Byström

  • Projektledare
  • affärsnätverk, hållbarhet, kommunikation och medlemskap


Om Nodd

Nodd grundades och leds av språkvetaren Johan Lundell och bolaget erbjuder dels konsulttjänster men också licensering av användning av nya symbolsystem.

Nodd erhöll en nominering till ”Årets Innovatör” inför Guldstänk-galan 2016 och vann Post- och Telestyrelsens och Arbetsförmedlingens innovationstävling ”Arbetsmarknad för alla” i december 2017.

www.nodd.se