Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Årets exportföretag i Örebro län är Tormek

Kampen stod i år mellan Danfo, Candles Scandinavia och Tormek om vem som skulle bli Årets exportföretag i Örebro län, men det var till sist Tormek som gick hem med prispokalen från Örebrogalan.

Foto: Jonas Classon

Årets exportföretag i Örebro län korades på Örebrogalan den 1 mars. Vinnaren blev Tormek som har utvecklat ett unikt slipsystem som har kommit att sätta standarden för slipning av eggverktyg. Det är PwC, Länsförsäkringar Bergslagen och Handelskammaren Mälardalen som delar ut priset.

Juryns vinnarmotivering

Tormeks drivkrafter innovation, funktion och kvalitet har tagit företagets slipsystem och produkter till ett 30-tal länder världen över. Positionen på exportmarknaden är resultatet av ett målmedvetet och uthålligt arbete. All produktutveckling, konstruktion och tillverkning sker i Sverige och i nära samarbete med utvalda underleverantörer och det är ingen slump att Svenska kocklandslaget använder Tormeks slipmaskiner. Numera har man också nya lokaler med egen slipstudio i Lindesberg, där allt startade för 45 år sedan, och snart passerar man den magiska 100-miljonergränsen i omsättning.

- Det går bra nu, sade en märkbart rörd Håkan Persson som är VD för Tormek när han mottog priset.

Redan i början av 1970-talet uppfann Torgny Jansson en slipmaskin som skulle hjälpa honom, som hobbysnickare, att få tillräckligt vassa verktyg. 1973 grundade Torgny Jansson Tormek AB men hade svårt att få marknaden att tro på hans innovativa och nya slipmaskin. Ingen återförsäljare i Sverige var intresserad och därför började han att söka sin marknad utomlands. Det var början på resan för ett globalt varumärke och den resan fortsätter med full fart in i framtiden.

Mikael Wass

  • Marknadskoordinator
  • Medlemskap och internationell handel

Om Årets exportföretag 2017 – Örebro län

För att bli nominerad till Årets exportföretag behöver företaget uppfylla följande kriterier:

  • Ha sin huvudsakliga verksamhet i Örebro län.
  • Företagets omsättning är minst 10 mkr enligt senaste årsbokslutet.
  • Ha en solid ekonomi med kontinuerligt positivt rörelseresultat sedan 3 år.
  • Haft en positiv utveckling av export/utlandsförsäljningen. Exportandelen bör utgöra minst 50 % av företagets totala omsättning.
  • Exporterat produkter eller tjänster som huvudsakligen producerats eller förädlats i Sverige.
  • Exporterat produkter eller tjänster på flera marknader alternativt haft exceptionell framgång till ett flertal kunder på enstaka marknad.