Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

De nominerade till Årets Exportföretag är…

Candles of Scandinavia, Tormek och Danfo är nominerade till Årets Exportföretag 2017 i Örebro. Det är Handelskammaren Mälardalen, Länsförsäkringar Bergslagen och PwC som tillsammans uppmärksammar årets exportföretag och vinnaren utses på Örebrogalan den 1 mars.

- 2017 var ett starkt år för för svensk export och även för företagen i Örebro län. Därför är det roligt att kunna lyfta fram företag från tre olika branscher i länet som gått extra bra och påvisat en fantastisk utveckling, säger Jenny Emerén på Handelskammaren, som kommentar till årets nomineringsarbete.

De nominerade är

Candles of Scandinavia
Candles of Scandinavia har gjort en fantastisk resa sedan man startade försäljningen av ljus. Ägarnas drivkraft lyser verkligen genom i framgångarna. Snabbt intog man den nordiska marknaden. Genom att vara lyhörd för vad kunderna efterfrågar och satsa på hög kvalitet i kombination med design har man vuxit varje år. När lagret i Örebro har blivit för litet har man helt enkelt byggt ut det, nu senast för tredje gången. Inget tycks stoppa Candles of Scandinavia som gått från att omsätta 12 miljoner till 37 miljoner kronor på fem år. Den kraftiga tillväxten har även resulterat i att man utsetts till Gasellföretag.

Tormek
Tormeks drivkrafter innovation, funktion och kvalitet har tagit företagets slipsystem och produkter till ett 30-tal länder världen över. Positionen på exportmarknaden är resultatet av ett målmedvetet och uthålligt arbete. All produktutveckling, konstruktion och tillverkning sker i Sverige och i nära samarbete med utvalda underleverantörer och det är ingen slump att Svenska kocklandslaget använder Tormeks slipmaskiner. Numera har man också nya lokaler med egen slipstudio i Lindesberg, där allt startade för 45 år sedan, och snart passerar man den magiska 100-miljonergränsen i
omsättning.

Danfo
Danfo är världens ledande tillverkare av offentliga sanitetslösningar. De levererar toaletter till alla världens fem kontinenter. Men det betyder inte att de är nöjda. De arbetar målmedvetet med att fortsätta att växa, både som företag och när det gäller utveckling av nya lösningar. Bolaget har en stabilt ökande omsättning med närmare 20 procent de senaste fyra åren. Med dotterbolag i Förenade Arabemiraten kan de nå nya spännande geografiska marknader. Samtidigt jobbar de för fullt för att ta fram framtidens toaletter.

Mikael Wass

  • Marknadskoordinator
  • Medlemskap och internationell handel

Årets Exportföretag 2017 - Örebro

För att bli nominerad till Årets Exportföretag behöver företaget uppfylla följande kriterier:

  • Ha sin huvudsakliga verksamhet i Örebro län.
  • Företagets omsättning är minst 10 mkr enligt senaste årsbokslutet.
  • Ha en solid ekonomi med kontinuerligt positivt rörelseresultat sedan 3 år.
  • Haft en positiv utveckling av export/utlandsförsäljningen. Exportandelen bör utgöra minst 50% av företagets totala omsättning.
  • Exporterat produkter eller tjänster som huvudsakligen producerats eller förädlats i Sverige.
  • Exporterat produkter eller tjänster på flera marknader alternativt haft exceptionell framgång till ett flertal kunder på enstaka marknad.

I juryn ingår Jan-Åke Eriksson, Länsförsäkringar Bergslagen, Maria Hedlund, PwC och Jenny Emerén, Handelskammaren Mälardalen.