Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik november

Omvärldsspaningen för november månad innehåller intressant ny teknik: Airbus satsar på eldrivna motorer för flygplan och Tesla introducerar en lastbilen driven på el. Svante Axelsson följer upp med en debattartiklar om framtidens transportsystem nu med fokus på godståg och Moderaterna debatterar om hamnkonflikten i Göteborg.

Flyg - Airbus satsar på eldrivna motorer

I första steget ska en av fyra motorer vara eldriven. Sedan ska det successivt bli fler. Nu satsar Airbus, Siemens och Rolls Royce på att utveckla flygplan med eldrift. Det är flygplanstillverkaren Airbus, motortillverkaren Rolls Royce och teknikföretaget Siemens som startat ett gemensamt projekt. Redan 2020 hoppas man kunna ha en första prototyp uppe i luften. Efter utprovning ska det ökas till två, allt för att skapa nödvändiga kunskaper för fortsatt utveckling av elmotorer.
Läs mer på Flygtorget.

Mer om flyg:

 

Järnväg - DEBATT: Så kan Sverige få fart på de krisande godstågen: Svante Axelsson, Regeringens samordnare för ett fossilfritt Sverige

Lastbilarnas godspriser har över tid blivit konkurrenskraftigare på grund av en snabbare teknikutveckling och lägre oljepriser. Lastbilarna har utsatts för hårdare utsläppskrav och regleringar vilket gjort dem effektivare och mycket renare. Sverige måste skaffa sig en godstågspolitik, skriver Svante Axelsson i en andra artikel om framtidens transportsystem.
Läs mer i Dagens Industri.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - DEBATT: Konflikten måste få ett slut: Elisabeth Svantesson, Lars Hjälmered och Jessica Polfjärd, Moderaterna

Regeringens passivitet under hamnkonflikten skadar Sverige. Vi moderater är beredda att göra upp med regeringen om ett snabbt lagförslag för att stoppa denna konflikt och liknande i framtiden, anser Elisabeth Svantesson, Lars Hjälmered och Jessica Polfjärd.
Läs hela debattartikeln i Dagens Industri.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Tesla Semi – nu är den presenterad

Den 17 november presenterade Tesla sin lastbil. Det efter att presentationen flyttats fram flera gånger, enligt företaget självt på grund av problem med produktionen av personbilen Model 3 samt uppbyggnaden av elinfrastruktur i Puerto Rico efter orkanen Maria. Den stora nyheten förutom att lastbilen är driven av el är vilken räckvidd lastbilen får. 800 kilometer vid landsvägsfart och med full last som i USA innebär att ekipaget väger drygt 36 ton.

- 80 procent av transporterna är under 400 kilometer. Det innebär att du kan leverera något till mitt i ingenstans och köra tillbaka på en enda laddning, sa Elon Musk till publiken.

Alla lastbilar får Teslas Autopilot som standard, med bland annat automatisk inbromsning och filhållning. Dessutom ska den kunna snabbladdas till 64 mil på endast 30 minuter med Teslas planerade nät av så kallade Megachargers. Tesla har även senare i månaden presenterat prislappen på lastbilen. Den kommer att gå loss för 150 000 dollar stycket, runt 1,2 miljoner svenska kronor.

Läs mer i DiGitalTransportnet & NyTeknik.

Mer om väg:
  • Wanted – 40 000 kvinnor och män sökes! Transportnet
  • DEBATT: Lastbilsbranschen behöver nya incitament för fossilfritt: Svante Axelsson, Regeringens samordnare för ett fossilfritt Sverige. Dagens Industri
  • Walmart vill köra Teslas ellastbilar. Transportnet
  • Volvo presenterade självkörande lastbil. Transportnet
  • "Transportnäringens kompetensförsörjning kan bli en ödesfråga". Dagens Näringsliv
  • Experten förutspår – då dör bilen. NyTeknik

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistik bevakning innehåller bland annat ett urval från Trafikverkets omvärldsspaning.