Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik september

Omvärldsspaningen för september månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat Heart Aerospace slopar helelektriskt flygplan – Saab går in som ägare, stänger tågtrafiken mellan Stockholm City - Jakobsberg, inseglingen till Göteborgs hamn fördjupas och Västmanlands vägar får underkänt – tredje sämst i Sverige.

Flyg - Heart Aerospace slopar helelektriskt flygplan – Saab går in som ägare

Svenska Heart presenterar en ny flygplansdesign med 30 sittplatser och bränsledriven räckviddsförlängare. Planet får en maximal räckvidd på 80 mil, men försenas till 2028. Samtidigt går Saab in som delägare.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om flyg:
  • Färre resor minskade utsläppen under pandemin. Dagens Näringsliv
  • Flygskola i Västerås får hård kritik och mister miljoner. SR
  • Premiärtur för Eviations elflygplan Alice – räckvidd på 46 mil. NyTeknik
  • Finnair stuvar om – 200 kan få gå. Transport & Logistik

 

Järnväg - Stänger tågtrafiken mellan Stockholm City - Jakobsberg

Trafikverket stänger av järnvägen för tågtrafik på sträckan Stockholm City - Jakobsberg. Det gör man för att utföra olika arbeten vid spårområdet på sträckan Huvudsta - Barkarby. Arbetena är en del av förberedelserna inför utbyggnaden av sträckan från två till fyra spår.​

Mälarbanan mellan Tomteboda–Kallhäll, är en av landets mest trafikerade sträckor. För att undvika trängsel och förseningar bygger Trafikverket ut järnvägen från två till fyra spår. Med fyra spår möjliggör vi fler tåg och resenärer samtidigt som punktligheten förbättras i hela regionen.
Läs mer i Järnvägsnyheter.

Mer om järnväg:
  • Arlanda express tar passagerare från andra transportslag. Järnvägsnyheter
  • Lokförare säger upp sig – SJ:s vd ber om ursäkt. Infrastrukturnyheter
  • Siemens: forskningsprojekt safe.trAIn utvecklar förarlösa regionala transporter. Järnvägsnyheter
  • Forskare: - Vätgas kommer att spela en större roll inom transportsektorn under de kommande åren. Järnvägsnyheter

 

Sjöfart - Inseglingen till Göteborgs hamn fördjupas

Mark- och miljödomstolen har meddelat tillstånd till fördjupning och breddning av farleden in till Göteborgs Hamn, kajförstärkning samt utläggning av muddermassor på avsedd plats till havs. Dispensansökan för placering av förorenade massor till havs avslås däremot och dessa måste omhändertas på annat sätt. Beslutet möjliggör att projekt Skandiaportens arbete med att genomföra kajförstärkningar kan starta enligt tidplan.
Läs mer i Transport & Logistik.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Västmanlands vägar får underkänt – tredje sämst i Sverige

I en kartläggning där Riksförbundet M undersökt 20 000 mil av de statliga vägarna, får Västmanland underkänt. Västmanland placerar sig där tredje sämst.
"Det vi ser som drar ner framförallt Västmanlands betyg, är ju vägarna som går norrut i länet", säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M.
Läs mer i SR.

Mer om väg:

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.