Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik januari

Omvärldsspaningen för januari månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat Regeringen vill skynda på elflyg, Stockholms nya centralstation tar form, ökade godsvolymer i Göteborgs hamn samt 25 centerpolitiker i Västerbotten i uppror mot dagens drivmedelspriser.

Flyg - Regeringen vill skynda på elflyg

Regeringen vill att utvecklingen av elflyg ska skyndas på. Trafikverket får därför i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur stödet till forskningen på området kan utvecklas.

"Jag vill förbättra det statliga stödet för utveckling av elflyg och påskynda det industriella utvecklingsarbetet i Sverige. Det är bra för klimatomställningen och skapar nya jobb", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.
Läs mer i Dagens Näringsliv.

Mer om flyg:
 • ”Banbrytande” vätgasplanet har en räckvidd på nästan 1000 mil. NyTeknik
 • Landvetter flygplats riskerar att bli utan tågstation. Flygtorget
 • Plan på att bygga ut Köpenhamns flygplats väcker kritik. Transport & Logistik
 • Kommunen inleder projekt för fossilfritt flyg i norr. Branschaktuellt

 

Järnväg - Stockholms nya centralstation tar form

- Åtta av tio tågresor i Sverige startar eller slutar i Stockholm. 2019 gjordes 265 miljoner tågresor på svensk järnväg och både vi och Trafikverket ser att utvecklingen kommer att fortsätta. Till 2045 beräknas tågtrafiken ha ökat med mer än 50 procent och då är målet att den nya Centralstaden ska stå färdig, sade Daniel Markström, regionchef projektutveckling Jernhusen.
Läs mer i Mälardalsrådet.

Mer om järnväg:
 • DEBATT: Låt inte pendlarna vänta på Fyrspåret. Kristoffer Tamsons (M), Emilie Orring (M) & Erik Pelling (S). Mälardalsrådet
 • Lägre punktlighet för persontågen. Järnvägsnyheter
 • Fackförbund rasar mot Region Stockholm och MTR. Branschaktuellt
 • Robust teknik: Med 140 år gammalt ångtåg till Himalaya. Järnvägsnyheter

 

Sjöfart - Ökade godsvolymer i Göteborgs hamn

Göteborgs hamn har klarat sig bra under pandemin och vuxit i volym under perioden, i synnerhet under 2021. Det visar hamnens redovisning för året.

Hamnen pekar på att Sverige och Göteborg inte har drabbats av plötsliga nedstängningar till följd av pandemin som på andra ställen i Europa och världen, och att hamnen har stor kapacitet både vad gäller terminalytor och hamninfrastruktur vilket motverkar den igenkorkning som synts i andra hamnar i världen.
Läs mer i Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:
 • Kritik mot EU-förslag om utsläppsrätter för sjöfart. Sjöfartstidningen
 • Företagsgrupp från Arabemiraten inleder partnerskap med Maersk-stödd NGO. Transport & Logistik
 • Stor ökning av skrotade tankfartyg. Sjöfartstidningen
 • Sjöfartens svårnavigerade omställning bort från det fossila. SR

 

Väg - 25 centerpolitiker i Västerbotten i uppror mot dagens drivmedelspriser

Dagens drivmedelspriser är oacceptabelt höga. Det hotar att allvarligt försvåra att leva, arbeta och driva företag på landsbygden. Centerpartiet måste i riksdag ta initiativ till att sänka drivmedelskostnaderna för de som bor på den svenska landsbygden. Det menar 25 ledande centerpolitiker i Västerbottten i ett brev till Centerpartiets riksdagsgrupp.
Läs mer i Transport & Logistik.

Mer om väg:

Thor-Björn Käck

 • Projektledare
 • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.