Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Visita och HRF överens om korttidspermitteringar

HRF och Visita har skrivit under ett nytt kollektivavtal om kortidspermittering. Avtalet utgår från regeringens förslag om korttidspermittering, där staten går in och täcker lönekostnader så att uppsägningar och konkurser kan undvikas.

– Besöksnäringen befinner sig i en kris. Det här avtalet syftar till att så många som möjligt kan behålla sina jobb och gör det lättare för branschen att återgå till normalt läge när utvecklingen väl vänder. På så sätt värnar vi anställda och företag, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.

Hur många i branschen är varslade i nuläget?

– I morse (16 mars) hade 6000 personer blivit varslade och vi har fått indikationer på att ytterligare 4000 personer tusen kommer att varslas. Utöver detta kommer de större arbetsgivarna inte att kunna sysselsätta 10 000 av de kort- och visstidsanställda.

Kan du se någon historisk motsvarighet till den situation vi ser idag?

– Nej, vi har aldrig varit med om något liknande. Detta är ingen inbromsning, vi ser en fullständig tvärnit i stora delar av näringen, säger Malin Ackholt.

HRF och Visita tar nu ett gemensamt ansvar i en mycket svår tid för besöksnäringen.

– Dagens avtal möjliggör nu för våra medlemsföretag att ta del av statens stödåtgärder. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till HRF för en snabb hantering av denna viktiga fråga. Det krispaket som regeringen presenterade idag är ett väldigt bra första steg, men vi kommer behöva mer stödåtgärder, säger Jonas Siljhammar, Visitas vd.

Artikeln publicerades i Besöksliv den 16 mars 2020