Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik juni

Omvärldsspaningen för juni månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bl.a. nyhet om nya elflygplanet Alice, Stockholms handelskammare: ”För lite nytta med höghastighetsbanor”, 62 förslag för att stärka svensk sjöfart samt Lidl Halmstad blir första butik i världen med förarlösa transporter.

Flyg - Elflygplanet Alice visas upp – lanseras 2021

Elektrifiering av regionalflygen har under de senaste åren varit en het trend. Nu kommer israeliska startup-bolaget Eviation och vill ta en del av den kakan. Detta med modellen Alice som nu ska visas upp på Paris Air Show. Målet är att ha den certifierad och redo till 2021.
Läs mer i NyTeknik.

Mer om flyg:
  • Airbus testflyger plan som flaxar med vingarna. NyTeknik
  • Flygplatser i norr kompenseras för flygskatt. Infrastrukturnyheter
  • Flygbolaget KLM satsar på universitetets V-design. NyTeknik
  • Bioflygbränsle tankas på flera svenska flygplatser. Dagens Näringsliv
  • Risk för felaktiga delar i olycksdrabbade Boeing 737 Max. NyTeknik

 

Järnväg - Stockholms handelskammare: ”För lite nytta med höghastighetsbanor”

Höghastighetståg skulle kosta Sverige för mycket och gynna klimatet för lite. Det slår Stockholms Handelskammare fast i en utvärdering som publicerades den 26 juni. Satsa hellre på att halvera restiden med tåg mellan Stockholm och Oslo, laddstolpar, tunnelbana till Köpenhamn och en utbyggnad av stamnätet, skriver vd:n Andreas Hatzigeorgiou.
Läs mer i DN, DI och i Stockholms Handelskammare.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - 62 förslag för att stärka svensk sjöfart

Pia Berglund, Trafikverkets samordnare av inrikes sjöfart och närsjöfart, har presenterat sin första rapport – en handlingsplan med 62 åtgärdsförslag. Godstransporter ska bli hållbara och mer effektiva, och en lösning är ökad sjöfart. Med rätt förutsättningar kan dubbelt så mycket gods fraktas på vatten år 2040.

Handlingsplanen innehåller alltifrån dialog med hamnar och utbildning av myndighetspersonal till fortsatt utredning av regler för pråmtrafik. Arbetet görs med andra myndigheter och sjöfarts- och transportsektorn, och utgår från regeringens godstransportstrategi.
Läs mer i Dagens Näringsliv & Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Lidl Halmstad blir första butik i världen med förarlösa transporter

Butiken får varorna levererade av självkörande lastbilar redan nästa år. Varorna kommer att lastas vid Lidls centrallager på Remvägen 7 i Halmstad och lossas av butikspersonalen vid butiken på Gesällgatan fyra kilometer bort. Den elektriska och helt självkörande lastbilen är svenska Einrides T-pod. Lidl har två centrallager, ett i Halmstad och ett i Rosersberg norr om Stockholm. Till hösten tas även det nya lagret i Örebro i drift.
Läs mer i Transportnet.

Mer om väg:

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev om infrastruktur och logistik? Kontakta Thor-Björn Käck.

Thor-Björn Käck

  • Projektledare
  • Medlemskap, infrastruktur och internationell handel

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.