Handelskammaren Mälardalen

Medlemsnyheter

ETU skickar in ansökan för Yrkeshögskoleutbildning till Redovisningskonsult

ETU har funnits sedan 1995. Vi arbetar med Stöd & Matchning, starta-eget bedömningar och med ledarskaps- och organisationsutveckling. Vi arbetar också med tjänster och produkter som ökar tillgängligheten på webben för personer med funktionsnedsättning. ETU arbetar också med ett koncept som heter Övningsföretaget, vilket innebär en utbildningsmodell som baseras på upplevelsebaserad inlärning ”Learning by doing” som avspeglar ett företags alla affärsprocesser, rutiner och dokumentflöden. Internationella studier har visat att eleverna utvecklar ett affärstänk i en större utsträckning genom att praktiskt fått träna dessa färdigheter. Deras förståelse av helheten och utveckling språkmässigt har visat gott resultat enligt studien.

Vi på ETU kommer att skicka in en ansökan för att bedriva en Yrkeshögskoleutbildning där upplägget med övningsföretag vävs in som praktiska moment i form av ”Learning by doing”. Övningsföretag används som ett verktyg inom yrkeshögskolan för affärsträning. Genom att använda sig av Övningsföretag inom ramen för Yrkesutbildningen tränas deltagarna i problemlösning med ett tydligt fokus på lösningar och möjligheter.

I upplägget med övningsföretag invävt i utbildningen använder vi oss av äkta processer, rutiner och flöden. Skillnaden mellan verkliga företag och Övningsföretag är minimal. Genom att träna i ett Övningsföretag förkortas introduktionstiden vid anställning efter slutförd utbildning. Kursdeltagarna övar och lär sig nya kunskaper i en verklighetstrogen miljö med administrativa system och arbetsuppgifter kopplade till utbildningen. Deltagarna utvecklar också sina sociala, affärsmässiga och datafärdigheter. Att få möjlighet att praktiskt träna på de arbetsuppgifter som man ska genomföra ute på arbetsplatsen gör deltagarna mer attraktiva på arbetsmarknaden och ”job ready”.
I utbildningens framtagande har vi i dialog med LIA-företagen enats om att ett upplägg med Övningsföretag ökar möjligheterna för deltagarna att komma ut i arbetslivet samt att det underlättar för LIA-handledarna att introducera deltagarna till LIA-platserna. LIA-företagen har möjlighet att inkomma med önskemål om arbetsuppgifter under utbildningstiden som vi direkt kan applicera i utbildningen.

Det som stärker vårt upplägg med en kombination av traditionell utbildning med föreläsningar och med praktisk träning i Övningsföretag är bland annat internationell statistik. Idag finns över 7000 övningsföretag i världen i ett 40-tal länder. BTC (Buisiness training centre) som centralorganisationen i Sverige heter, är medlem i EUROPEN-PEN international practice enterprises network. I flera länder i världen används övningsföretag som en del i utbildningen på universitets- och högskolenivå.
För att utbildningen ska bli så bra som möjligt behöver vi ert företag, vi hoppas att ni vill vara med i vår process kring att starta Yrkeshögskoleutbildning för Auktoriserad redovisningsekonom. Det finns flera sätt som företag kan samverka på, ta emot LIA (lärande i arbete) på sitt eget företag, uttrycka ett kommande anställningsbehov av utbildningen, komma med input kring utbildningsinnehåll eller komma till utbildningen och föreläsa. Hör gärna av er om ni tycker det låter intressant!

Om inte annat kanske vi ses på morgondagens sommarevent med Handelskammarklubben!

Med Vänliga Hälsningar! /
ETU
0708 80 93 71
maria.richthoff@etu.se
www.etu.se