Från den 1 januari 2021 är Storbritannien inte längre del av EU:s regelverk, vilket bland annat innebär att den så kallade fria rörligheten upphör att gälla och nya brittiska migrationsregler träder i kraft.
Från detta datum regleras relationen mellan EU och Storbritannien av ett nytt avtal – EU-UK Trade and Co-operation Agreement – som signerades den 30 december 2020. Som framgår av namnet innehåller detta avtal ett omfattande frihandelsavtal samt överenskommelser om samarbete på en lång rad områden, inte minst då mellan rättsvårdande myndigheter. Vissa bestämmelser har betydelse för enskilda medborgares rättigheter.
Sedan tidigare finns även det avtal som reglerade det formella brittiska utträdet ur EU. Detta avtal – EU Withdrawal Agreement – skrevs under 24 januari 2020 och innehåller bland annat en överenskommelse om rättigheter för de EU medborgare som bosatt sig i Storbritannien före den 31 december 2020, liksom för de britter som bosatt sig i Sverige före samma datum.
Hur gör man sin Brexitanalys?
Det finns inget facit eller standardlösning men en bra start är att titta på och låta sig inspireras av vår Brexithandbok (se längre ned) och rekommenderade källor till höger.
För företag som inte gjort affärer utanför EU tidigare är det både viktigt att skaffa EORI-nummer via Tullverket och se till att provning och certifieringar gäller samt även titta på tullhantering, kompetens, klassificering av varor, leveransvillkor och logistik.
Handelskammaren uppmuntrar alla företag att titta på, förstå och analysera sin handel, flöden, exponering och beroende av Storbritannien som marknad. Att förstå vad Brexit innebär både direkt och indirekt för att få en uppfattning om konsekvenser (positiva och negativa), utarbeta en strategi och att vidta åtgärder som svarar upp mot de nya förutsättningarna.
Handelskammarens Brexithandbok
I vår Brexit handbok så finns inspiration till vilka frågor man som företag kan ställa sig om och kring Brexit. Ladda gärna ner: Östsvenska Handelskammarens Brexit-handbok