PASSAR DU SOM YRKESTRAINEE?

Som Yrkestrainee går du i skolan samtidigt som du har en anställning och lärs upp av ett företag. Det innebär att du har både klasskompisar och arbetskollegor. Att du pluggar samtidigt som du får arbetslivserfarenhet och lön.

Få det bästa av två världar

50/50
De allra flesta lär sig bättre genom att kombinera teori med praktik. Därför utbildas du 50 % i skolan och 50 % på en arbetsplats.

Jobb direkt
Din arbetslivserfarenhet ger dig försprång på arbetsmarknaden. Nio av tio har jobb inom ett och ett halvt år.

Du får lön!
Att studera och jobba samtidigt är tufft - men du tjänar dina egna pengar.

Framtidsmöjligheter
Utbildningen ger dig förutsättningar för såväl en yrkeskarriär som för högskolestudier.

Kontaktnät
Du får ett unikt kontaktnät som kan hjälpa dig att avancera snabbare efter examen.

Så funkar det

Förutom att du pluggar i skolan är du halva din studietid på ett företag. Det är skolan som ansvarar för utbildningen och säkerställer kvalitet på både lärare och handledare.

När du är i skolan läser du grundläggande ämnen tillsammans med din klass, så att du kan läsa vidare efter gymnasiet om du vill. På din arbetsplats är det din arbetsgivare som ansvarar för att du får den kunskap som krävs i arbetslivet och för att bemästra en yrkesroll.

Företaget anställer dig som Yrkestrainee genom en tidsbegränsad GLA (gymnasial lärlingsanställning) och ger dig lärlingslön och handledning. Att vara Yrkestrainee finns inom en rad olika inriktningar på yrkesprogrammen och på en mängd orter runt om i Sverige.


Yrkestrainee består av Svensk Gymnasielärling, som är en utbildningsform där företag och skola tillsammans ansvarar för att utbilda framtidens arbetskraft. Och som hjälper till att matcha ungdomar och arbetsplatser redan under skoltiden.