TALARE 2023

Mi Ridell, skådespelare, talare och moderator.

Mi Ridell är en uppskattad och hyllad moderator med över 30 års erfarenhet från teater, film och TV. Hon är alltid påläst och väl uppdaterad inom aktuella ämnen och hanterar såväl längre manus som att improvisera spontant. Ridell är en trygg, erfaren och inspirerande moderator som alltid levererar.

Vad som gör Mi unik är hennes förmåga att alltid sprida energi och öppenhet i ett rum samtidigt som hon inspirerar och öppnar upp för givande diskussioner i publiken.

Foto: Kristian Pohl

Mi Ridell

Håkan Sjöstrand  - Svenska Fotbollsförbundets Generalsekreterare

Matchen bakom matchen - Västeråsbon och Svenska Fotbollsförbundets Generalsekreterare, Håkan Sjöstrand intervjuas på Stora Näringslivsdagen om det som sker bakom kulisserna i maktens korridorer i det som är bland de mest omdebatterade i världen - fotboll!

Håkan Sjöstrand

Martin Kragh - Utrikespolitiska institutet 

Martin Kragh är biträdande centrumchef för Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) och seniorforskare vid UI. Kraghs forskning är inriktad främst mot rysk ekonomi och historia, men också den politiska utvecklingen i Ryssland och forna Sovjet.

"Det rysk-ukrainska kriget och ekonomin”.

Putins krig mot Ukraina har förändrat inte bara Europas säkerhetspolitik. Även förutsättningarna för handel och investeringar har påverkats. Sanktionerna försvårar för den ryska krigsföringen, men påverkar även företag verksamma i Ryssland. Hur slår sanktionerna? Hur kan stödet till Ukrainas återuppbyggnad utvecklas? Vad sker på sikt mellan Ryssland och EU?

Martin Kragh

Robert Bergqvist - seniorekonom

Robert Bergqvist är seniorekonom på SEB. Han har jobbat på SEB sedan 1997. Mellan 2007 och 2021 var Robert bankens chefsekonom. Under åren 1988 till 1997 var han bland annat ansvarig för Riksbankens penning- och valutapolitiska analys.På Riksbanken var han även med om att höja räntan till 500 procent under kronförsvaret 1992. Robert har en magisterexamen i ekonomi och statistik från Linköpings universitet.

Robert kommer att sammanställa det senaste inom svensk ekonomi efter sommaren - håll utkik!

Robert Bergqvist

Maria Strømme - professor i nanoteknologi.

När Maria Strømme blev professor i nanoteknologi vid Uppsala Universitet blev hon den yngste professorn i ett tekniskt ämne i Sverige. Idag är hon pionjär inom nanoteknologi och föreläser om dess påverkan på samhället, sjukvården och människan.

Maria Strømme föreläser bland annat om hur nanotekniken kan hjälpa oss att klara av de stora utmaningar kommande generationer står inför, hur science fixtion-linkande metoder kan bli lösningen på våra energiproblem, hur cancerbehandling kan bli mer effektiv och hur smarta plåster kan påverka sårläkning. Vi kan lära våra kroppar att föryngra sig, skapa miljövänliga och smarta förpackningar, utveckla ny 4D-printingtekniker och utrusta våra kläder med helt nya funktioner. Vi kan bygga städer utan arbetskraft och skapa byggmaterial av matsopor. Allt som allt – nanoteknologin är en väntande revolution!

Maria Strømme leder en forskningsgrupp bestående av 35 forskare som tillsammans utvecklar nanomaterial för flera medicinska och industriella tillämpningar. De blev uppmärksammade efter att ha utvecklat det miljövänliga algbatteriet och materialet Upsalite® som forskare de senaste 100 åren sagt skulle vara omöjligt att skapa. Hon har mer än 50 patent bakom sig och är författare till över 370 internationella tidsskriftspublikationer.

Maria Strømme

Martin Jönsson - redaktionell utvecklingschef på Bonnier News.

AI - en teknologisk och kreativ revolution.

Som mediapartner till Stora Näringslivsdagen presenterar Bonnier News Martin Jönsson. Martin jobbar bland annat med strategi och policy kring hanteringen av generativa AI-verktyg.

Martin Jönsson

Hasse Brontén - stand up-komiker.

Hasse Brontén är en av Sveriges mest välbokade stand up-komiker. Han varvar vardagliga observationer, aktuella ämnen och snabba improvisationer. Utöver sin stand up-karriär så kan du både se och höra Hasse i en rad olika TV- och radioproduktioner. På Stora Näringslivsdagens middag kommer Hasse för att underhålla oss mellan rätterna!

foto robert eldrim

Hasse Brontén