Handelskammaren Mälardalen

Medlemsnyheter

Mälarenergi och Västerås syns i medier över hela världen

Djupt nere under Västerås skapas industrihistoria. Ett gammalt oljelager från kalla kriget görs om till ett gigantiskt energilager för fjärrvärme och internationell media bevakar hållbarhetssatsningen. Nyligen publicerade den internationella nyhetsbyrån AFP ett jobb om bergrummet, vilket innebär att Mälarenergi och Västerås syns i bland annat USA, Kanada, Sydafrika, Frankrike, Italien, Malaysia, Slovakien och Vietnam.

Mälarenergis exponering i media ökade med drygt 50 procent mellan 2021 och 2022. Under 2023 har även den internationella bevakningen ökat kraftigt. I april skrev BBC om Mälarenergis bergrum, som just nu konverteras till vad som ser ut att bli världens största energilager. BBC:s bevakning fick en rad efterföljare och för ett tag sedan besökte en av världens tre största internationella nyhetsbyråer, AFP, bergrummet under Västerås. AFP erbjuder nyheter på en rad olika språk och när deras jobb publicerades, vandrade bergrummet och Västerås ut i världen på riktigt.

– Det är naturligtvis jätteroligt, säger Jenny Holmberg, Press- och PR-ansvarig på Mälarenergi. Självklart är exponeringen runt den här stora hållbarhetsinvesteringen viktig för både Mälarenergi och Västerås. Men förutom rena varumärkesfrågor, så har uppmärksamheten också ett annat syfte: att inspirera och bygga hopp genom att påvisa konkret handling – inte minst bland våra ungdomar.

– Just nu skapar vi industrihistoria, säger Magnus Eriksson, affärsområdeschef för Värme inom Mälarenergi. Vi återanvänder en befintlig byggnation, vars syfte gått ur tiden, och skapar en historisk hållbarhetssatsning som redan gjort avtryck bland forskare, i energibranschen och hos nationell och internationell media. Det är både spännande och utmanande. Energilagret är en viktig del av det vi på Mälarenergi kallar Resan mot noll – att uppnå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid. Djupt nere i underjorden bygger vi förutsättningar för en bättre värld till kommande generationer. Jag kan inte tänka mig något större.

Uppfyllnad av vatten i bergrummet kommer påbörjas vid årsskiftet och beräknas vara klar under våren 2024. Därefter kommer vattnet värmas upp fortlöpande och till sommaren ska bergrummet vara i full drift.

Läs mer – pressmeddelande och webb:
Pressmeddelande om bergrummet oktober 2023
Bergrummet på Mälarenergis webb 

Några internationella exempel:
Barron's (USA)
Le journal de Montréal (Kanada)
Geo France (Frankrike)
Green Economy Agency (Italien)
Briefly (Sydafrika)
VN Express (Vietnam)

En mäktig julhälsning från Mälarenergis djupa bergvalv – med Petra Garnås
Hopp och värme. Två ord som sammanfattar både julen och Mälarenergis blivande energilager. Energilagret är ett konkret bidrag till en mer hållbar värld. För att sprida värme inför julen och samtidigt visa upp bergrummets unika miljö, tog vi med oss sångaren Petra Garnås ner i bergrummet i slutet av 2022. I den filmade julhälsningen sjunger Petra ”Jul, jul, strålande jul” med en efterklang som slår det mesta. Lyssna på Petra på Youtube.