För att göra Mälardalen till en ännu bättre plats för företagen

Handelskammaren Mälardalen är en regional och oberoende näringslivsorganisation som arbetar för att göra Västmanlands län, Örebro län samt Eskilstuna och Strängnäs kommuner till en ännu bättre plats för företag. Vi företräder närmare 800 företag med 50 000 anställda i regionen.

Mälardalsområdet växer och är ett område centralt för Sveriges utveckling, arbetsmarknad och internationella konkurrenskraft. Här finns ett framgångsrikt näringsliv inom en rad olika branscher som under de senaste åren genomgått stor utveckling och ställer stora krav på en fungerande infrastruktur.

Handelskammaren Mälardalen verkar mitt i området som en regional och oberoende näringslivsorganisation för en fortsatt tillväxt för företagen i Örebro län, Västmanlands län samt Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Regionen är särskilt stark inom tillverkande industri, men har de senaste åren parallellt sett en snabbt växande tjänstesektor. Tillväxten de kommande åren kommer bland annat drivas av den gröna omställningen, elektrifieringen, försvarsindustrin och smarta logistiknav. Det innebär att det finns stora behov av att både kunna förflytta gods och personer. De allra största industrierna finns i anslutning till tätorterna Västerås, Örebro, Eskilstuna men merparten finns fördelade på olika håll i regionen. Möjligheten att kunna få ut sitt gods på ett tids- och kostnadseffektivt sätt är därför avgörande för konkurrenskraften.

Närheten till Stockholm och Arlanda är en bidragande faktor till attraktionskraften och hela Stockholm- Mälarregionen skapar tillsammans nästan hälften av hela Sveriges BNP. Handelskammaren medlemmar lyfter fram tre frågor som är av särskild vikt för att kunna verka och växa:

• Tryggad kompetensförsörjning på både kort och lång sikt
• Tillgänglighet och goda kommunikationer med omvärlden
• Fler och bättre internationella affärer

Frågorna hänger ihop med varandra, men kan hanteras på olika sätt. Det kan handla om allt från att driva på för politiska beslut och attitydförändringar till att bevaka att beslutade åtgärder genomförs, men även konkreta tjänster och utbildningsinsatser. Gemensamt är att dessa frågor inte kan lösas av företag på egen hand utan samverkan. Handelskammaren Mälardalen en viktig roll att samla och företräda företagen och vara en direktkanal till länsplaneupprättare, Trafikverket, Sjöfartsverket och Mälardalsrådets arbete. Handelskammaren prioriterar även möten med kommunala företrädare för att få till förbättrade trafiklösningar lokalt.

Vårt infrastrukturprogram pekar ut vägen och prioriteringarna för arbetet med att säkra tillgänglighet och goda kommunikationer inom Mälardalen, men också med omvärlden. Innehållet i programmet bygger på medlemsundersökningar, enskilda möten med företag, fullmäktige och presidium, rapporter och inspel från strategimötet ”Chamber summit” samt från samtal i Handelskammarens logistiknätverk ”Infrastruktur och Logistikarenan” (ILA). Infrastrukturprogrammet är ett levande dokument, som revideras löpande när behov uppstår.

Så arbetar vi med programmet

  • Deltagande i regionala åtgärdsvalsstudier (ÅVS) och remisser
  • Kampanj och opinionsarbete
  • Smartare lösningar för bättre trafikering.
Åtgärdsvalsstudier och remisser

Alla formella planeringsprocesser i Sverige ska föregås av en ÅVS (åtgärdsvalsstudie). Det är dialogmöten med olika aktörer för att diskutera tänkbara lösningar utifrån olika kunskaper och erfarenheter.

  • Handelskammaren Mälardalen kommer att delta i de ÅVS:er som berör vår region för att ge inspel utifrån det lokala näringslivets behov.
  • Handelskammaren kommer även att skriftligen svara på relevanta remisser.
Kampanj och opinionsarbete

I egen regi och tillsammans med andra aktörer, företag och handelskammare kan vi lyfta vikten av bättre transportinfrastruktur och olika åtgärdsförslag högre upp på beslutsfattarnas agenda.

  • Handelskammaren Mälardalen kommer att skriva debattartiklar och ta fram olika typer av marknadsförings- och informationsmaterial.
  • Handelskammaren kommer även att delta i relevanta möten och råd.
Smartare lösningar

En effektiv infrastruktur bygger också på innovation och att man både tillgodogör sig ny teknik och vågar tänka om. Det är också en förutsättning för att nå de klimatpolitiska transportmålen. För företagen måste det vara enkelt och ”sömlöst” att förflytta sitt gods mellan olika trafikslag samtidigt som Sveriges transportnät behöver användas mer effektivt för att klara kapacitetskraven. Även för pendlare och affärsresenärer behövs smidigare lösningar mellan trafikslag och biljettsystem.

  • Handelskammaren Mälardalen kommer att föra fram denna fråga i samtliga beredningsgrupper
  • Handelskammaren omvärldsbevakar och håller sig uppdaterad för att kunna bidra med relevanta inspel

Oskar Axelsson

  • Verkställande direktör

Ladda ner hela programmet