Handelskammaren Mälardalen

Kalendarium

Lärseminarium: Aktuellt om frihandelsavtal med Kommerskollegium

Här får du information om olika frihandelsavtal. Vad är det som skiljer CETA mot övriga avtal? Varför behöver du REX-nummer för att åberopa CETA-avtalet? Vilka länder pågår det förhandlingar med om nya frihandelsavtal?

CETA, andra frihandelsavtal i kraft och pågående förhandlingar

Efter många års förhandlingar, trädde CETA i kraft den 21 september. Vad innebär det för företagen? Hur skiljer sig CETA från andra frihandelsavtal och vilka skillnader finns när det gäller ursprungsreglerna? Företag som vill kunna skicka produkter och åberopa avtalet behöver ansöka om ett REX-nummer om man inte redan har det. Hur ser utvecklingen ut för andra frihandelsavtal?

Samtidigt pågår förhandlingar med många viktiga länder och regioner. Bland annat BREXIT och Japan. Även det befintliga frihandelsavtalet med Mexiko moderniseras. Ett flertal frihandelsavtalsförhandlingar förväntas börja under hösten som till exempel Australien och Nya Zeeland.

Kommerskollegium ger en lägesrapport över pågående och kommande förhandlingar och förklarar komplexiteten i nuvarande frihandelsavtal. Dessutom får vi information om ursprungsreglerna i CETA och andra frihandelsavtal med fokus på vad vi kan förvänta oss i framtiden.

Vi avlutar med att diskutera hur ni deltagare idag upplever ursprungsreglera i nuvarande frihandelsavtal och frihandelsavtal generellt.

Anamaria Deliu och Christopher Wingård som är  experter om frihandelsavtal och ursprungsregler på Kommerskollegium kommer att föreläsa för oss.

Varmt välkommen!

Tid

29 november 2017
kl. 09.00-12.00

Plats

Handelskammaren Mälardalen, Vasagatan 20 A, Västerås

Information

Kostnadsfritt seminarium, men anmälan krävs. Vi bjuder på kaffe och smörgås under förmiddagen.
Sista anmälningsdag: 26 november 2017