Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

På plats i Almedalen

Handelskammaren Mälardalen var på plats i Almedalen för att lyfta Mälardalens näringslivsfrågor. I år erbjöd vi även regionala näringslivet plats på ett gemensamt flyg till Almedalen.

Handelskammaren Mälardalen var på plats i Almedalen i år och lyfte bland annat investeringar som borde göras i Mälardalen och det skriande behov som finns kring uppdaterad och ny infrastruktur. Vi erbjöd medlemmar och det regionala näringslivet att åka med över en dag till Almedalen genom flyg via Örebro Airport. Vi arrangerade även ett mingel ihop med Handelskammaren Värmland och Oslo Sthlm 2.55 med fokus på just infrastrukturen.

Spaningar som gjordes var bland annat:

  • AI dominerade som ämne i år. Dialoger om hur teknikutvecklingen påverkar alla sektorer och vilken väg vi bör ta.
  • Säkerhet och försvar. Trots stora geopolitiska skeenden är det i det regionala och lokala som arbetet sker, det påverkar näringslivet i hög grad. Bra initiativ med "Säkerhetsstråket" genom Värmland och Mälardalen.
  • Frågan om Sveriges komplicerad regelverk och tillstånd återkom hela tiden som en försvårande faktor för konkurrenskraft och utveckling.
  • Kompetensfrågan var lika aktuell som senaste åren. Behov av ökad samverkan mellan näringsliv, utbildning och akademi. Internationell konkurrenskraft/rekrytering och varför stannar så få utländska studenter i Sverige? Dessutom kraften i kompetensutveckling och omställning, det måste fungera bättre i Sverige och bli enklare för företagen.
"Almedalen som öppen mötesplats är verkligen mäktigt. Vi har haft många samtal och lyft våra viktigaste frågor" - Oskar Axelsson, VD på Handelskammaren Mälardalen

Oskar Axelsson

  • Verkställande direktör