Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik december

Omvärldsspaningen för december månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat global enighet om klimatsmartare flygbränslen, förslaget: Snabb järnväg Oslo–Stockholm på sex år, rederijättar undviker Röda havet och dygnsvilan driver upp priset på snöröjning.

Flyg - Global enighet om klimatsmartare flygbränslen

Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO) har nyligen under en högnivåkonferens i Dubai kommit överens om att öka användningen av miljövänligare flygbränslen. Målet är att uppnå klimatneutralitet inom flygbranschen senast år 2050.
Läs mer i Dagens Näringsliv.

Mer om flyg:
  • Professor: Flygskatten är ”greenwashing”. Flygtorget
  • Uppmaningen efter utbrottet: Håll koll på flygtrafiken. Aftonbladet
  • Heart Aerospace får stor beställning från USA. Flygtorget
  • Norwegian får köpa norska flygbolaget Widerøe. Transport & Logistik

 

Järnväg - Förslaget: Snabb järnväg Oslo–Stockholm på sex år

Det går att bygga järnväg på den viktigaste delen mellan Oslo och Stockholm betydligt snabbare och billigare än vad som tidigare beräknats. Om spåren läggs på pelare på prefabricerade landbroar. Det här föreslår Skanska och Alstom. Samtidigt pekar regeringen ut Oslo–Stockholm som ett projekt som näringslivet kan vara med och finansiera.
Läs mer i Dagens Nyheter.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Rederijättar undviker Röda havet

Containerrederierna Maersk och Hapag-LLoyd pausade i fredags sina seglingar genom Röda Havet och Bab al-Mandabsundet till följd av ett ökat antal attacker mot sjöfarten. Nu gör fler rederier och företag samma sak.
Läs mer i Sjöfartstidningen.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Dygnsvilan driver upp priset på snöröjning

Förra veckans snösmocka blev dyr för många kommuner. Budgeten för plogning är slut på många håll – dyrare drivmedel gräver hål i plånböckerna och på sikt väntas vinterväghållningen bli ännu dyrare.
Läs mer i Dagens Samhälle.

Mer om väg:

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.