Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Omvärldsspaning infrastruktur och logistik april

Omvärldsspaningen för april månad innehåller ett brett urval av nyheter. Bland annat unikt projekt med självkörande elbussar på Arlanda, lokföraren om den planerade pendelstrejken: ”Tågen kommer att stå stilla”, nu är godshamn Stockholm Norvik invigd och Scania och Northvolt utvecklar grönt lastbilsbatteri.

Flyg - Unikt projekt med självkörande elbussar på Arlanda

Det växande Arlandastad behöver bättre tillgänglighet inom flygplatsområdet. Nu startar ett unikt projekt med självkörande, fullstora elbussar inom området.

Under projektets första sex månader fokuserar projektgruppen på säkerhetsaspekter, behov av stödjande infrastruktur och lagstiftning. Därefter testas en pilotbuss innan man övergår till kommersiell trafik. Projektet finansieras delvis av Vinnova och leds av Rise.
Läs mer i Flygtorget.

Mer om flyg:

 

Järnväg - Lokföraren om den planerade pendelstrejken: ”Tågen kommer att stå stilla”

Pendeltågens lokförare planerar att gå ut i strejk i tre dagar från och med natten till 24 april. Fackförbundet Seko, som organiserar de flesta lokförare, står inte bakom strejken. Den betraktas därför som en vild strejk. Bakgrunden är att Region Stockholms beslutat att ta bort tågvärdarna från pendeltågen.
Läs mer i svt.

Mer om järnväg:

 

Sjöfart - Nu är godshamn Stockholm Norvik invigd

Sveriges nya stora godshamn Stockholm Norvik slog upp portarna 2020. Nu är den officiellt invigd av Hans Majestät Konungen och Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan.

Sveriges nya godshamn slog upp portarna redan 2020 helt enligt tidtabell och på budget. Öppnandet skedde mitt under pandemin och den officiella invigningen fick därför skjutas upp. Nu var det äntligen dags för Hans Majestät Konungen och Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan att besöka Stockholm Norvik Hamn och klippa invigningsbandet.
Läs mer i Transport och Logistik.

Mer om sjöfart:

 

Väg - Scania och Northvolt utvecklar grönt lastbilsbatteri

Scania och Northvolts samarbete kring battericeller för tunga eldrivna transporter började redan 2017. Nu presenterar de två bolagen en gemensamt utvecklad litiumjoncell som kommer att tillverkas på Northvolt Ett i Skellefteå med fossilfri el.

– Detta är en milstolpe i skiftet till ett hållbart transportsystem. Framtiden för tunga transporter är elektrisk och vi behöver toppresterande battericeller för Scanias ellastbilar för att driva omställningen och leverera på löftet gentemot våra kunder att vara premium, säger Christian Levin, vd på Scania.
Läs mer i Transportnet.

Mer om väg:

Omvärldsspaning infrastruktur

Varje månad gör Handelskammaren Mälardalen en omvärldsspaning med nyheter, aktuell forskning, politisk debatt med mera. Handelskammarens Infrastruktur- och logistikbevakning innehåller lokala, nationella och internationella spaningar.