Handelskammaren Mälardalen

Nyheter

Näringslivet viktig framgångsfaktor för Örebro universitet

Varje år kommer 3 000 nya studenter till Örebro för att läsa vid Örebro universitet, som numera rankas som ett av de 400 bästa bland världens 20 000 universitet. I år firar Örebrouniversitet 20 år och hälsar alla välkomna till universitetet under andra veckan av oktober.

Mycket har hänt sedan Örebro universitet fick sin universitetsstatus 1999. Antalet studenter har ökat dramatiskt, liksom antalet forskare, professorer och anställda. Campusområdet växer och nya byggnader kommer till i princip varje år. En positiv utveckling som bara har varit möjlig tack vare det stöd universitetet får från näringslivet och de offentliga aktörerna i regionen, menar rektor Johan Schnürer.

– Jag vill ta tillfället i akt att säga tack för alla fina samarbeten och allt det stöd vi har fått genom åren från både regionen, våra kommuner och från näringslivet. Det är en oerhört viktig framgångsfaktor som bidrar till universitetets utveckling, säger han.

Säkrar företagens kompetensförsörjning
Örebro universitet bidrar till en ökad inflyttning i Örebro; mer än hälften av de studenter som börjar plugga på Örebro universitet kommer inte från Örebro län. Många företag i regionen ser också chansen att rekrytera sina framtida medarbetare från Örebro universitet. Och när nya utbildningar formas, är näringsliv och offentlig sektor ett naturligt bollplank.

– Det senaste året har vi satsat särskilt mycket på våra uppdragsutbildningar inom AI, som riktar sig till yrkesverksamma som vill uppdatera sina kunskaper samtidigt som de fortsätter att jobba. Här samarbetar vi med näringslivet för att möta de behov som finns hos våra företag, berättar Johan Schnürer.

Bjuder in till 20-årsfirande i oktober
Under de två första veckorna i oktober kommer universitetets 20-årsfirande att synas i hela regionen. Första veckan åker forskare från många olika discipliner ut på turné runt bland skolor och föreläser för elever. Andra veckan i oktober bjuder Örebro universitet in länsborna till campus.

– Det blir öppna föreläsningar om allt från AI och kriminologi till mat och hälsa. Våra olika labb håller öppet och det kommer också att bjudas på utställningar, invigningar, kulturfestival och rundvandringar. Jag hoppas att många tar chansen att besöka oss på Örebro universitet och möta våra forskare och studenter, säger Johan Schnürer.

Text: Anna Lorentzon, Örebro universitet
Foto: Kicki Nilsson/Icon Photography

Örebro universitet i siffror

Här finns drygt 15 000 studenter, 450 doktorander och 135 professorer. Antalet anställda uppgår till 1 500 personer.

Örebro universitet har 82 olika program och 950 kurser. Läkarprogrammet och Juristprogrammet ligger på listan över de 10 mest sökta programmen i Sverige (behöriga sökande). Den mest sökta utbildningen vid Örebro universitet är Kriminologprogrammet.